DAGBOEK VAN ‘N PAARDENMEISJE: Het leed dat singelwondjes heet

Vroeg op laat komt bijna iedere paardeneigenaar er mee in aanraking: singelwondjes. Helaas ook ik! De afgelopen maanden waren niet de beste maanden voor mijn paard Arwen en mij. Na flink veel uitproberen weet ik nu eindelijk wat goed werkt voor haar en is ze inmiddels wond-vrij. In dit artikel deel ik mijn tips en tricks, wie weet kan het jullie ook helpen!

 

LijntjeLijn

 

Hoe dan?!
De eerste vraag die je jezelf natuurlijk stelt als je een singelwondje bij je paard spot: Hoe kan dit?! Ik had net een nieuw zadel gekocht voor Arwen. Bij haar oude zadel kreeg ze ook al last van wondjes, maar ik dacht dat dat door het slechtpassende zadel kwam. Flinke tegenvaller dus toen ik voor de allereerste keer met mijn nieuwe zadel reed en ik na afloop een gigantische wond achter d’r voorbeen zag.

Lang verhaal kort: Arwen is ietwat ongelukkig gebouwd. Ze is peervormig, dus vrij breed van achter en smal van voren. Hierdoor schuiven zadels en singels snel naar voren en ligt haar singelgroeve (de ideale plek voor de singel) direct achter haar voorbenen. En, om het allemaal nog handiger te maken: ze heeft vrij veel “huid” achter d’r voorbenen. Hierdoor is er dus eigenlijk weinig ruimte voor een singel en ontstaan er snel huidplooien. Die huidplooien bewegen tijdens het lopen en schuren dus al snel over de singel heen. Tel alles bij elkaar op en je snapt waarom de singelwondjes ontstaan.

 

leed singelwondjesOnverwachts toch weer een flinke plek, en dus maar weer ’n weekje zonder zadel op Arwen rond huppelen.

 

Singels testen
Het was dus tijd om de perfecte singel te vinden. Ik heb er vier geprobeerd:

 1. Leren singel, zeer anatomisch gevormd
 2. Een leren singel met medicinaal schapenbont, licht anatomisch gevormd
 3. Neopreen singel, niet anatomisch gevormd
 4. Neopreen singel met fluweel, niet anatomisch gevormd

Anatomische leren singel
Dit was de singel die ik had overgenomen van de oude eigenaar en waarbij de wondjes begonnen. Ontzettend balen, want de singel is heel mooi gevormd en past Arwen heel erg mooi. De stiksels en de naden waren alleen echt te hard voor haar. De duurste singel van de vier was dus in dit geval (verrassend genoeg) ook de slechtste optie.

De neopreen singels
De winnaar van de vier singels? Dat bleek niet dus niet de duurste te zijn. Sterker nog: de goedkoopste was het beste. De good old neopreen singel! Simpelheid is voor haar het beste; geen versiersels, frutsels, stiksels of naden die kunnen gaan schuren. Gewoon, een simpele singel die bekleed is met zachte stof. Maar omdat Arwen zo gevoelig is met d’r huid, ben ik uiteindelijk wel voor de neopreen singel bekleed met fluweel gegaan. Deze is van BR en is door het fluweel nóg zachter dan een gewone neopreen singel. Extra fijn! (Benieuwd naar deze singel? *Hier* lees je er meer over)

Leren singel met schapenbont
Ik was ook heel blij met de leren singel met schapenbont (van het merk BR). Het probleem bij Arwen is alleen niet de onderkant van de singel, maar juist de buitenkant, aangezien haar huidplooien zo groot zijn dat ze tijdens het lopen over de singel heen lubberen. Deze singel is van leer en bevat dus hier en daar wat stiksels en naden. Helaas schuurde dat dus ook bij haar huid. Desalniettemin vond ik dit wel een fijne singel die heel netjes om d’r buik heen lag en ik vind het absoluut een aanrader voor paarden die last hebben van singelwondjes ónder de singel. *Hier* lees je meer over deze singel.

 

leed singelwondjesNa vier verschillende singels te hebben getest, bleek dit de winnaar: een fluwelen neopreen singel!

 

Kruiden kuurtje ter ondersteuning
Ik ben altijd erg voorzichtig met voer en supplementen, maar de afgelopen weken heb ik iets gebruikt waar ik wel heel tevreden over ben. Namelijk ‘Derma-Fit’ van Höveler. Wat ik heel fijn vind, is dat dit een 100% natuurlijk product is en dat het uitsluitend uit kruiden bestaat. Het is een kuur van zo’n 6 weken. Het is speciaal voor paarden met een gevoelige huid of zelfs met huid- en/of haarproblemen. Het proberen waard, dacht ik zo!

De smaak was in ieder geval binnen één seconde al goedgekeurd door Arwen maar stiekem eet zij alles wat los en vast zit dus echt een goed testpaard is ze niet. en ik ben na deze 6 weken eigenlijk ook heel tevreden! Nu moet ik eerlijk zeggen: de fluwelen neopreen singel deed natuurlijk ook zijn werk dus je weet het natuurlijk nooit precies, maar Arwen’s huid is wel wat sterker geworden. Haar huid was hiervoor zó snel geïrriteerd en het lag heel snel open. Dat is nu verleden tijd! (Meer info over Derma-Fit? Klik hier!)

 

leed singelwondjes

 

En nu?
Alle wondjes zijn verdwenen en onlangs hadden we onze echte vuurdoop: een bijna twee uur durende strandrit. Het was even spannend toen ik de singel losmaakte, maar yes: wond-vrij! De huid van Arwen lijkt sterker te zijn geworden en de neopreen singel met fluweel van BR doet zijn werk top. Over een tijdje zou het fijn zijn als ik met een zachte anatomische singel zou kunnen rijden, maar die heb ik tot op heden nog niet gevonden. Mochten jullie de gouden tip hebben: let me know!


Ik ben absoluut geen expert, maar de tip die ik wil meegeven: probeer er achter te komen hoe de plekken precies ontstaan – wat schuurt er nu precies? Is dit omdat de huid dubbel gaat onder de singel of schuurt de huid juist, net als bij Arwen, over de singel heen? Heb je je zadel al laten controleren? Et cetera.

Daarna is het een kwestie van héél veel singels uitproberen. Probeer hier en daar wat te lenen van stalgenoten. Gebruik tussendoor groene leem om de wondjes sneller te laten helen en gebruik vaseline als het nog wat kaal is. Experimenteer ook met een supplementen en kruiden kuurtjes zoals die van Höveler. Het is natuurlijk en kan dus geen kwaad om te proberen! Door al deze stappen is mijn paard inmiddels wond-vrij en kan ik haar weer gaan oppakken. Finally!

 

Hebben jullie ervaring met singelwondjes? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

Liefs, Mara

You may also like

7 Comments

 1. Ik heb geen ervaring met singelwondjes maar ik ben fan van de singel van fairfax! Hele fijne singel, het proberen waard! http://www.ruitershoppasdedeux.nl/index.php?action=article&aid=3036

 2. Ik werd op je verhaal getipt door een vriendin. Ben heel erg benieuwd jouw verhaal is een kopie van onze pony. Ik heb vandaag 20 oktober de kruiden en singel besteld en laat het je over een paar weken weten. Hoop dat het de oplossing is

  1. Hi Angelique,

   Bedankt voor je reactie! Ik hoop heel erg dat het jou ook helpt. Let er op dat de singel niet te kort is, anders kunnen de gespen namelijk ook gaan schuren tegen de voorbenen.
   Ik ben benieuwd! 🙂

   1. Hoi Mara,

    We zijn inmiddels een kuur van 6 weken verder en heb 2 van die BR fluwelen singels aangeschaft
    De eerste strandrit is weer gemaakt
    Zonder singelwondjes. Helemaal blij!!!

    1. Hi Angelique,

     Wat onwijs goed om te horen!! Echt een opluchting he, als je na een strandrit de singel losmaakt en je er niks te zien!

     Bedankt voor je leuke berichtje 🙂

 3. Hoi Mara,
  Mijn pony heeft ook een heel gevoelig huidje, bij elk schurend dingetje gaat het open. Bij mij werkten de neopreen singels ook niet super, ze had geen open wonden maar haar haar schuurde nog steeds weg. De singel die ik aangeraden van de zadelmaker kreeg is de Wintec Cair! Een superfijne singel!! Heel zacht en luchtig. Er zitten geen naden tegen je paard aan en hij is heel anatomisch gevormd. Kost wel wat maar dan heb je ook wat! Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
  Groetjes,
  Tessa

  1. Hi Tessa,
   Wat een goede tip! Dat klinkt heel herkenbaar; na het rijden met de neopreen singel staan de haren alle kanten op, het schuift dus nog wel ergens. Ik ga ZEKER even kijken naar die Wintec singel, dankjewel!!

   Liefs, Mara

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *