SPRINGSPORT: 10 vragen aan Jane Richard Philips

 

Een paar weken geleden waren wij bij de Longines Champions Tour in Valkenswaard, op de accommodatie van Jan Tops. (Heb je dat artikel gemist? Klik hier om het alsnog te lezen!)

Dankzij Longines mocht ik tijdens dit concours de succesvolle springamazone Jane Richard Philips interviewen. Jane komt uit Zwitserland en rijdt mee in de topsport. Tevens is zij ambassadrice van Longines. Wij stelden Jane 10 vragen, lees snel verder!

Jane Richard 2Jane (rechts) en ik tijdens de Longines Champions Tour bij Jan Tops.

Heb je last van wedstrijdspanning?
Een klein beetje; maar meer in de positieve zin van het woord. Ik rijd al zo lang en zóveel wedstrijden dat ik niet meer die angst / stress heb. Een lichte spanning voel ik altijd; maar dat vind ik juist heel fijn. Spanning zorgt ervoor dat je alert bent en dat is natuurlijk onmisbaar bij topsport!

Ik vind het daarom vaak ook moeilijker om mijn paard rustiger te houden dan mijzelf rustig te houden, haha! Jonge paarden laten we dan ook rustig wennen door wedstrijden voor jonge paarden te rijden.

Waar let je op als je een paard koopt?
Hm, eigenlijk heb ik daar nooit zo over nagedacht! Ik heb natuurlijk wel een ‘type’ waar ik erg op val, zoals iedereen dat heeft denk ik. Zo vind ik paarden met veel bloed erg fijn om te rijden. Paarden die lekker een beetje heet zijn!

Wat moet een paard hebben om succesvol te zijn?
Het belangrijkste aspect van het paard is niet perse zijn bouw of stokmaat; het is met name zijn karakter. De wil om over de sprong te gaan! Dat is toch wel het allerbelangrijkste.

Jane Richard 3

En wat is belangrijk als ruiter om succesvol te kunnen worden?
Ik denk dat het bij de ruiter niet afhangt van slechts één factor. Om een succesvolle ruiter te worden moet alles kloppen; los van talent moet je ook het juiste paard hebben, een goede hoefsmid, dierenarts, een enorm goede trainer/coach en flinke dosis discipline.

Waar focus je je op tijdens de warming-up op een wedstrijd?
Ieder paard is anders, dus iedere warming-up is anders. Lang of kort inrijden, veel of weinig sprongen; het is bij mij heel erg verschillend per paard! Wat ik graag mee wil geven als tip is dat een warming-up ook letterlijk een warming-up moet blijven, veel ruiters gaan daarmee namelijk de fout in. Je kunt tijdens de warming-up niet meer je paard dingen bijleren of juist afleren. Dat moet je op de training thuis al gedaan hebben.

Wat is je favoriete ruitersportmerk?
Miasuki! Mooie klassieke en tijdloze kleding maken zij. Love it! De bodysuit (klik hier) draag ik echter niet haha! Ik ben toch wel echt fan van ‘gewoon’ een broek en een shirt.

Jane Richard

Veel paarden worden erg enthousiast van springen; hoe behoud je dan toch de controle?
Je eerste reactie is; ertegenin gaan! Helaas werkt dit helemaal niet. Wordt je paard erg heet van het springen, dan kun je dit beter niet bevechten. ‘Trekken’ en krampachtig je paard proberen in te houden werkt met zo’n groot en sterk dier niet.

Het is belangrijk dat je je paard leert begrijpen en hem juist ‘helpt’. In plaats ertegenin gaan, moet je er mee leren omgaan en proberen hem aan te passen aan jouw gewenste tempo. Probeer hem met je zit rustiger te laten gaan, rij een volte en vooral: blijf relaxed!

Wat vind je het moeilijkste aspect van de springsport?
Het moeilijkste van deze sport vind ik toch wel dat je te maken hebt met levende dieren en dus blessures en dergelijke. Een atleet heeft alleen met zijn eigen lichaam te maken, in de paardensport heb je echter nog een levend wezen dat zich niet lekker kan voelen. Dat kan voor veel pijn en leed zorgen! Helaas kan je daar niks aan doen en moet je er gewoon mee dealen. Accepteren, niet te veel nadenken, en weer verder!

En wat vind je het leukste van de springsport?
De omgang met dieren. Mocht ik niet meer actief zijn als ruiter, dan wil ik wel met dieren blijven werken. Bijvoorbeeld als trainer. Ik heb nu al een aantal leerlingen en ik zou dat dan willen uitbreiden. Een leven zonder dieren, vooral paarden natuurlijk, kan ik mij niet voorstellen!

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Ik ben altijd een beetje voorzichtig met doelen stellen. Uiteraard maak ik ze wel, maar wil mij er niet teveel op focussen. Als je werkt met dieren kan het natuurlijk altijd anders lopen; blessures et cetera komen altijd op momenten dat je het niet verwacht! Wel zijn de Olympische Spelen een doel, maar wanneer dit gaat gebeuren; dat durf ik niet te zeggen!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *