GOED OM TE WETEN: Deze zadelsteunen zijn funest voor je zadel

Aii.. Ik heb een zadelvormige steun in mijn kast hangen en ik hoorde dus laatst dat zo’n steun eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je zadel.. Whuut?! Mijn zadel is net nieuw, dus het zou zonde zijn als ‘ie verpest gaat worden door de steun waar ‘ie op ligt. Ik vroeg Anne van Vugt, zadelpasser bij Het Zadelkompas om haar ervaringen en mening. Lees mee!

 

LijntjeLijn

 

zadelvormige steunen
 
Klopt het dat een zadelvormige steun helemaal niet goed is voor je zadel?
Anne van Vugt: “Ja, dat klopt. Als je je zadel (onbeschermd) op een zadelvormige steun bewaard, dan draag de steun je zadel dus op de kussens. Deze steunen laten dan (vaak scherpe) afdrukken achter in de kussens. Deze afdrukken zijn goed zichtbaar, maar belangrijker: ze zijn ook voelbaar voor je paard. Bij zadeldrukmetingen kun je ze precies zien zitten!

De eerste paar keren is dit door je zadelpasser wel weg te werken door wat bij te vullen op de plekken van de deukjes, maar als je je zadel daarna weer op diezelfde steun legt zal het natuurlijk gewoon weer terugkomen. Bovendien rekt uiteindelijk ook het leer op deze plekken uit en zal het leer zich vormen naar de steunen. Het zal dan lastiger worden om dit weg te werken met vulling.

Nog een extra “gevaar”: deze steunen hebben dus de vorm van een zadel. Dit betekent dat als je het zadel er scheef op legt, dat je vulling ook scheef gaat. Veel mensen letten niet goed op als ze hun zadel wegleggen, waardoor het zadel dus al snel scheef op de steun ligt. Op lange termijn kan dit zelfs zorgen voor een scheve boom (als de boom niet van goede kwaliteit is).

Ik raad dus aan om zadelvormige steunen te vervangen voor buisvormige steunen. Die dragen het zadel alleen in de kamer en de kussens zijn daarmee vrij. Wil of kan je de zadelvormige steunen niet vervangen, dan zijn er eventueel ook speciale hulpstukken die je over de steunen kunt schuiven. Dat werkt prima, maar op lange termijn zal dit ook een afdruk achterlaten, alleen dan iets minder snel en scherp.”
 

Duidelijk antwoord dus! Wisten jullie dit al? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

4 Comments

  1. Is dit ook zo als het sjabrak onder het zadel blijft zitten op de steun?

  2. Laat ik nou perongeluk die buizen hebben ­čśé

  3. Die buizen zijn ook niet ideaal, zadel is nooit recht van onderen dus je zadel raakt maar op 1 punt de buis en in de loop der jaren kan er een slechte plek in het leer ontstaan. Dus zorg dat er iets zachts omheen zit.

  4. Waar kan ik die hulpstukken kopen?
    Ik ben er naar op zoek geweest maar ik ben ze tot nu toe alleen bij een webshop in de USA tegengekomen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *