DRESSUUR: 3 veel voorkomende problemen + tips & tricks

 

Paardrijden: het is allemaal niet zo makkelijk als dat het lijkt. Daarom selecteren we in deze rubriek telkens drie veel voorkomende problemen en vragen we een deskundige om advies. Dit keer zal Grand Prix dressuuramazone Stephanie de Frel ons tips & tricks geven!

l

Probleem 1: “Ik durf vanuit de middengalop nooit zo erg terug te rijden, omdat ik bang ben dat mijn paard terugvalt naar draf”
Stephanie de Frel: “Wat heel erg belangrijk is bij het rijden van tempowisselingen naar ‘terug’, is dat je paard ook hierin naar voren blijft denken. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het is juist bij het opvangen belangrijk dat je de drang naar voor behoudt.

Wat je kan doen is dat je steeds kleine stukjes middengalop rijdt en dan je paard opvangt. Als je het gevoel hebt dat je paard in draf wil vallen, geef je weer een tikje met je been en rijd je weer naar voren. Dit kan je een aantal keer achter elkaar herhalen zodat je paard steeds meer voorwaarts blijft denken in de tempowisseling terug.

Probeer heel bewust je paard niet te veel te helpen met je been, maar geef steeds korte duidelijke hulpen zodat je steeds reactie krijgt van je paard. Hoe meer je je paard helpt met je been, hoe meer hij als het ware tegen je been aan gaat hangen. Als het hierna moeilijker wordt om de schakeling terug te maken, kan je aan het eind van je middengalop een kleine volte inzetten om je paard een beetje te helpen terug te laten komen in tempo.”

S1Stephanie met VMF Zethar

Probleem 2: “Ik wil graag mijn zit verbeteren, maar zonder beugels rijden om mijn zit te verbeteren, is met mijn vlugge/jonge paard geen optie”
Stephanie de Frel: “Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik zelf ook maar zelden zonder beugels heb gereden om mijn zit te verbeteren. Ik denk namelijk dat je houding toch anders is als je wel je beugels hebt. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende ‘problemen’ met houding en zit.

Het grootste probleem is vaak dat je jezelf er bewust van moet maken wat er verkeerd gaat. Meestal als je er bewust mee bezig bent gaat het goed. Maar als je te druk met het rijden en verbeteren van je paard bent, sluipen de foutjes er weer vlug in. Wat misschien nog wel het simpelste is, is om iemand die bij je in de buurt is te vragen om af en toe als je voorbij rijdt te zeggen wat er anders moet (bijv. been lang of ontspannen in je rug!). Dit hoeft helemaal niet iemand te zijn die verstand heeft van het rijden of iemand die echt alleen op jou moet letten. Gewoon in het voorbij lopen even een gil geven kan al genoeg zijn om je weer even bewust te maken van wat er fout gaat.

Wat natuurlijk ook een manier kan zijn om je houding beter te krijgen is door jezelf sterker te maken. Probeer wat simpele core stability oefeningen te doen (zijn overal te vinden op internet) en je zal merken dat je houding beter wordt als je je spieren meer gaat ontwikkelen.”

S2Stephanie met VMF Zanyo (foto door Made by Jessie)

Probleem 3: “Ik heb de neiging om meer gewicht op de binnenteugel te hebben dan op mijn buitenteugel. Ook ‘doe’ ik veel te veel met binnenteugel”
Stephanie de Frel: “Ook dit is weer een ‘probleem’ dat vooral gaat om het bewust worden van wat er mis gaat. Het is erg verleidelijk om iedere keer je paard aan alleen de binnenteugel te houden. Wat een goede oefening is om meer verbinding aan je buitenteugel te krijgen, is om af te wenden en je paard voor het binnenbeen te laten wijken. Wat belangrijk is, is dat je heel bewust probeert je paard als het ware met je binnenbeen naar je buitenteugel toe rijdt. Probeer hierin je binnenteugel te ontspannen en steeds een beetje meer druk op je buitenteugel te krijgen zodat je je paard daarmee kan begrenzen.

Dit is een oefening die je ook kan doen in voltes en zelfs in elke hoek. Dus als je de hoek inrijdt, duw je je paard als het ware nog een beetje dieper de hoek in met je binnenbeen, probeer je je binnenhand te ontspannen en meer verbinding te krijgen op je buitenteugel. Iedere keer probeer je jezelf er weer van bewust te maken dat je niet alleen op je binnenteugel mag rijden.

Wat ook wel wil helpen om meer ontspanning in je binnenhand te krijgen, is om tussendoor niet alleen je hand te ontspannen, maar om ook heel je arm een keer ‘los te laten’. Vaak zet je je arm een soort ‘op slot’ als je teveel op 1 teugel rijdt. Even je elleboog van je lichaam vandaan bewegen kan al helpen om je arm even los te laten.”

S3Stephanie met VMF Winston

OPROEP! Voor deze rubriek zijn we op zoek naar meer rijtechnische problemen. Wat vind jij nog erg lastig en wat zou je graag aan een deskundige willen vragen? Wie weet nemen we jouw vraag mee in ons volgende artikel. Laat je ideeën en vragen achter op mijn Facebookpagina, klik hier!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *