FOOD GUIDE: 5 tips voor een goed voermanagement

Een goed voermanagement is soms best lastig. Wat moet je nu wel geven en wat niet? Krijgt m’n paard niet tekort? Of juist te veel? In deze blog geef ik je daarom graag 5 tips die je helpen om een goed voermanagement op te stellen én geef ik samen met HELTIE horse® een voer adviesgesprek + 2 supplementen naar keuze weg!

tips voermanagement

1. Houd vast aan de basisregels
Je kunt beginnen met de standaard voerregels voor elk paard. Dit geeft je een mooi beginpunt en vanuit hier kun je het (eventueel) verder uitbreiden.
Dit zijn regels als: geef goed ruwvoer (doe eventueel een ruwvoeranalyse), zorg voor voldoende ruwvoer (dat hoeft niet 24/7 te zijn als je een paard zonder rem hebt, maar ook weer geen uren lang zonder), geef verspreid over de dag  (ipv 2x op een dag heel veel), geef elke dag een constante hoeveelheid, geef tijdens een voerbeurt eerst ruwvoer en daarna krachtvoer, geen krachtvoer vlak voor de arbeid, zorg voor geleidelijke overgangen (bv van paddock naar weide), et cetera.

2. Blijf goed naar je paard kijken
Als tweede stap is het belangrijk om goed naar je paard te kijken. Wat heeft hij/zij nu echt nodig? Hoe vaak wordt hij/zij getraind? Heeft je paard over- of juist ondergewicht? Je kunt dit onder andere te weten komen door de conditiescore van je paard te bepalen. Op internet staan er allerlei testjes, bijvoorbeeld *deze* op de website van VoerVergelijk. Verder kun je kijken naar de conditie van de vacht, hoe de ogen staan, hoe de hoeven eruit zien, of er kwaaltjes zijn die steeds weer terugkomen of niet over willen gaan, et cetera.

Het is handig om eens per maand een foto van je paard te maken. Doordat je iedere dag bij je paard bent, is het soms lastig om veranderingen zien. Door foto’s te maken kun je gemakkelijk eventuele veranderingen op te merken.

3. Wees kritisch naar supplementen
Gooi niet zomaar van alles door het voer van je paard, maar blijf kritisch naar welke supplementen je gebruikt. Voer niet magnesium bij omdat iedereen op stal dat doet. Als het goed is weet je na de vorige stap precies waar de zwakke plekken van je paard liggen. Bedenk waar je paard wel wat ondersteuning in kan gebruiken, waar hij/zij moeite mee heeft en welke tekorten je paard eventueel heeft. Verdiep je daar goed in. Eventueel kan de dierenarts je daarbij helpen door een bloedonderzoek te doen.

Eenmaal besloten dat je paard een bepaald supplement nodig heeft, vergelijk dan diverse merken met elkaar. Koop niet zomaar het eerste de beste supplement, maar bepaal welk supplement of merk het beste bij jou en je paard past.

Verder is goed om de ingrediëntenlijst van het supplement te bekijken. Wat zit er nu precies in en in welke hoeveelheden? Ik ben zelf een groot voorstander van supplementen die gemaakt zijn van 100% natuurlijke producten. Ik geef mijn paard natuurlijk liever geen chemische middeltjes. Daarom ben ik ook zo fan van HELTIE horse® en werk ik graag met hen samen voor mijn blog. HELTIE horse® maakt namelijk uitsluitend 100% natuurlijke supplementen (op basis van kruiden, vitaminen en mineralen).

Oh, en wees niet te ongeduldig: sommige producten hebben nu eenmaal tijd nodig voordat je echt verschil gaat merken. 🙂

4. Meten = weten
Een paar jaar geleden schreef ik al eens een blog over veel voorkomende voerfouten en daarin vertelde specialist Dorine dat veel mensen eigenlijk niet zo goed weten wat de maten en hoeveelheden zijn die ze geven. Een veel gehoorde uitspraak is: “Ik geef mijn paard één kilo muesli”, terwijl er eigenlijk wordt bedoeld dat het paard één voerschep muesli krijgt. Een voerschep is niet standaard 1 kilo, dat hangt af van het product wat er in zit. 1 volle schep is bijvoorbeeld ongeveer 670 gram, terwijl 1 voerschep brok 1100 gram is en 1 voerschep lucerne 250 gram.

Dit geldt ook voor ruwvoer: er wordt veel gesproken over een ‘plak voer’ of een ‘hele berg hooi’. Maar hoeveel is dit dan precies? Meten = weten! 🙂

Dat meten is overigens ook handig voor de voedingsstoffen die je paard binnen krijgt. Veel paarden krijgen namelijk teveel suiker binnen, waardoor ze allerlei kwalen kunnen krijgen. Sommige krachtvoeders bevatten veel suiker, en als je je paard daarnaast ook nog op een gehele weide zet (zonder strookbegrazing) kan dat soms teveel zijn. Het is daarom slim om op de hoogte te zijn van alle hoeveelheden.

5. Vraag advies
Schroom niet om hulp te vragen als je het eigenlijk niet zo goed weet. Je kunt het beter een keer vragen, dan dat je zelf gaat aan zitten rommelen. Je kunt tegenwoordig elk groot paardenvoer-leverancier benaderen voor gratis tips en advies over hun producten: van Pavo tot aan Hartog.
HELTIE horse® heeft sinds kort zelfs de website askHELTIE.com gelanceerd: een kennisplatform waar je talloze informatie kunt vinden over allerlei aandoeningen bij paarden, over ingrediënten, kruiden en over de werking daarvan. Ook kun je er persoonlijk advies vragen aan betrokken specialisten. Binnen 24 uur beantwoorden zij al jouw vragen gratis en voor niets en geven ze je advies waar je iets mee kan.

tips voermanagement

VIP-cadeau
Om één VIP-member goed op weg te helpen, geef ik samen met HELTIE horse® een gratis voermanagement adviesgesprek én twee supplementen naar keuze (indien je paard dat nodig heeft) cadeau.

Zoals ik hierboven al schreef, zijn de supplementen van HELTIE horse® op natuurlijke basis. Het assortiment bestaat uit diverse supplementen: Cannabidol, Elektrolyten, Hoef & Vacht, Luchtwegen, Zalmolie, Gewrichten, Lever & Nieren, Spijsvertering en Stress. Klik hier voor meer info over de producten.

Zo maak je kans:
1. Je moet ingeschreven staan als VIP (klik hier).
2. Volg HELTIE horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier).
3. Laat op mijn Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je laat weten dat je graag meedoet en waarom.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

#samenwerking

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *