FOOD GUIDE: 5x veel voorkomende voerfouten

Het juiste voer bepalen voor je paard; ik vind het maar lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de “Food Guide” in het leven geroepen; samen met een aantal experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken.

Dit keer vroeg ik Dorine te Poele om hulp, zij geeft voeradvies bij Hartog Paardenvoeders en ziet dus precies waar wij paardeneigenaren de mist in gaan. Ze somde 5 veel voorkomende voerfouten voor ons op!

De vorige edities van “Food Guide” lezen? Klik hier!

 

 

 

Fout 1: Te weinig ruwvoer
Dorine vertelt: “Het maag-darmstelsel van je paard is erop gebouwd om gedurende 14 tot 16 uur verspreid over de dag kleine hoeveelheden ruwvoer op te nemen en te verteren. Een paard heeft minimaal 1 tot 1,5 kilo aan droge stof ruwvoer (hooi of kuil) nodig per 100 kilo lichaamsgewicht om zijn maag-darmstelsel gezond te houden. Voor een paard van 400 kilo komt dit uit op 5 tot 7 kilo hooi (85% droge stof) en 5 tot 9 kilo kuil (65% droge stof). Deze hoeveelheid moet bij voorkeur verspreid worden over minimaal 4 voerbeurten per dag en periodes langer dan 6 uur zonder ruwvoer moeten worden voorkomen. Daarom kun je tijdens een lange nachtperiode een slowfeeder gebruiken om de opname te vertragen, of een (extra) plak stro in de stal verstrekken zodat het iets te knabbelen heeft.”

 

Fout 2: Te veel krachtvoer en supplementen
Volgens Dorine wordt er in het algemeen te veel gefocust op het krachtvoer. Bij het geven van voeradvies vraagt zij aan klanten altijd als eerst wat het paard op dat moment voor voer krijgt. 9 van de 10 keer wordt dan het type krachtvoer genoemd en wordt het ruwvoer helemaal vergeten en überhaupt niet eens opgenoemd.

Dorine vertelt: “Ruwvoer is altijd de basis, krachtvoer en supplementen zijn een aanvulling op je ruwvoer. Ik adviseer daarom altijd om eerst een ruwvoeranalyse te laten doen. Naar aanleiding van deze uitslag, de leeftijd van het paard, het ras en de prestaties die het paard moet verrichten, kan men pas bepalen hoeveel het ruwvoer nog moet worden aangevuld met krachtvoer. Geef niet meer dan 2 kilo krachtvoer per voerbeurt.”

 

Fout 3: Verkeerd meten
Een andere fout die Dorine veel tegenkomt tijdens voeradviezen, is dat mensen de maten en hoeveelheden niet helemaal juist hebben. Een veel gehoorde uitspraak is: “Ik geef mijn paard één kilo muesli”, terwijl er eigenlijk bedoeld wordt dat het paard één voerschep muesli krijgt. Dorine: “Veel mensen gaan er vanuit dat een voerschep 1 kilo product bevat, maar elk product heeft natuurlijk een ander gewicht.”

1 volle schep…
… muesli = ongeveer 670 gram
… brok = ongeveer 1100 gram
… lucerne = 250 gram

“Hetzelfde geldt overigens voor ruwvoer: er wordt veel gesproken over een ‘plak voer’ of een ”hele berg hooi’. Maar hoeveel is dit dan precies? Ik raad het zeker aan om het eens te wegen. Meten is weten!”

 

Fout 4: Krachtvoer vooraf het ruwvoer geven
Dorine: “Na een lage nachtperiode moet het maag-darmstelsel van je paard weer rustig op gang komen. Je paard heeft veel maagsap in zijn lichaam en dat moet geneutraliseerd worden. Door eerst ruwvoer te verstrekken, moet het paard veel kauwen en wordt er dus meer speeksel aangemaakt dan dat het geval zou zijn bij krachtvoer. Dit speeksel is heel belangrijk voor het neutraliseren van maagsap.

Een ander voordeel van het eerst geven van ruwvoer, is dat je paard zich daarna een stuk minder hongerig op het krachtvoer stort. Hij is al een beetje verzadigd en zal daarom rustiger en beter kauwen. Hierdoor worden voedingsstoffen uit krachtvoer veel beter opgenomen.”

 

Fout 5: Bang zijn voor eiwitten
Elk paard heeft eiwitten nodig voor de ontwikkeling van botten en spieren. Spieren krijg je niet alleen door goede (eiwitrijke) voeding en ook niet door alleen maar te trainen. Voor spieropbouw is de combinatie van beide heel erg belangrijk.

Dorine vertelt: “Bij Hartog zijn we (uiteraard!) groot fan van lucerne, een ruwvoer met veel eiwitten. Lucerne is een vlinderbloemige plant die zelf stikstof uit de lucht kan omzetten naar meststoffen. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit lucerne niet alleen heel hoogwaardig, maar ook nog eens erg goed opneembaar. Er wordt daarom weleens gezegd: “lucerne is het krachtvoer onder de ruwvoeders.” Door lucerne te mengen met je krachtvoer, kan in veel gevallen de hoeveelheid krachtvoer verminderd worden. Op die manier wordt er beter voldaan aan de natuurlijke behoeftes van het paard: langer en verspreid over de dag bezig zijn met de opname van ruwvoer.”

 

Herkennen jullie de bovenstaande ‘voerfouten’? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) en/of Instagram (klik hier)

You may also like

2 Comments

  1. Voer een poos lucerne en sinds kort Digest.
    Voer vital bix maar benieuwd of jullie een biks hebben die gelijk / vergelijkbaar aan suikers is.

    Groet Astrid

  2. […] Meten = weten Een paar jaar geleden schreef ik al eens een blog over veel voorkomende voerfouten en daarin vertelde specialist Dorine dat veel mensen eigenlijk […]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *