FOOD GUIDE: Als je paard iets voller moet worden tijdens of na een blessure

Het juiste voer bepalen voor je paard; ik vind het maar lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom roep ik deze nieuwe rubriek de “Food Guide” in het leven; samen met een aantal specialisten in voer geef ik suggesties voor bepaalde vraagstukken. Dit keer: een paard dat iets voller mag worden tijdens of na een blessure.

 

LijntjeLijn

XX  
Meer voer, maar niet meer energie
Sommige paarden worden moddervet als ze stil staan, maar sommigen vallen juist helemaal in en worden mager. Zo ook mijn paard. Door het vele stilstaan bij haar oude eigenaar, het wennen van een nieuwe eigenaar (ik!) een stressvolle verhuizing, het wennen van een nieuwe stal én voor het allereerst in haar leven bij andere paarden in een paddock staan (het arme mopje stond voorheen altijd alleen) was Arwen mager geworden en kon je haar ribben gemakkelijk tellen. Na amper een half jaar bleek ook nog dat ze verbeend kraakbeen had en moest ze ruim vier weken stilstaan. Na vier weken mocht ik weer aan de slag, maar één ding was duidelijk: ze had totáál geen spieren meer en ook geen grammetje vet. Hoogste tijd dus om haar weer wat meer “massa” te geven!

Omdat Arwen nog zo weinig mocht doen, wilde ik voorkomen dat ze te heet of nerveus zou worden van al dat voer. Ik kwam in contact met Siementje de Jager; voedingsdeskundige bij Hartog. Ik voerde namelijk al de Hartog Balance Muesli aan Arwen. Na een uitgebreid gesprek waarin ik mijn gegevens, wensen, trainingsschema, de reden van vermagering en de lichaamsbouw van mijn paard met haar besprak, kwam Siementje met een “op maat gemaakt” voeradvies. De oplossing: het bijvoeren van Lucerne-mix.

 

De oplossing
Het bijvoeren van Lucerne-mix was voor ons de oplossing, maar ik wil hierbij gelijk zeggen: elk paard is anders en iedere situatie is anders. Ik hoef jullie denk ik niet te vertellen dat je eerst de reden van vermagering moet achterhalen, voordat je met voerveranderingen in de weer gaat. 🙂 Maar is jouw situatie soortgelijk aan die van mij, (voller worden na lang stilstaan) dan helpt lucerne misschien ook voor jouw paard.

Want:

1: Lucerne-mix bestaat uit lucerne en groen geoogste snijhaver. Deze combinatie zorgt ervoor dat energie langzaam vrij komt en dat je paard er niet heet van wordt.

2. Lucerne-mix heeft een laag suikergehalte. Dat is gezonder en het zorgt ervoor dat je paard niet heet wordt.

3: Lucerne-mix bevat eiwitten. Eiwitten zijn nodig bij spieropbouw en bij het goed functioneren van spieren. Een te hoog gehalte is echter niet goed en door de mix met snijhaver is daarom het eiwitgehalte verlaagd naar 12%.

4: Lucerne-mix is rijk aan mineralen en vitaminen, en kan daarom bijdragen aan het herstel van je paard.

5: Lucerne-mix bevat plantaardige olie, zodat je paard een glanzende vacht krijgt. Dat is natuurlijk het minst belangrijk, maar wauw: mijn paard is na enkele weken al zó mooi gaan glanzen! Ze zit nu ontzettend mooi in haar vacht 🙂

Meer info over de lucerne-mix kun je *hier* vinden.

 

Voller & gezonder
Kortom, ik ben ontzettend blij met dit op maat gemaakte voeradvies. Het is heel fijn als een specialist je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Arwen is inmiddels een stuk voller geworden en is nu niet meer zo’n pakketje botten 😉 Ze ziet er een stuk gezonder uit en zit prachtig in haar vacht. Het is nu tijd om de trainingen intensiever te maken zodat ze over een paar maanden als een echte spierbundel het weiland rond galoppeert 😉
 

Geven jullie lucerne aan je paard? En waarom? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hierOh enne: hebben jullie een andere vraag over voer? Let me know, dan kan ik er wellicht een artikel over schrijven!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *