FOOD GUIDE: Als je paard veel last heeft van stress (+testers gezocht!)

Update 11-3: De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen! Denise van den Dries, Larissa Methorst en Yvonne Wassenburg; veel succes en (relaxed) rijplezier!

Het juiste voer bepalen voor je paard; ik vind het maar lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom roep ik deze nieuwe rubriek de “Food Guide” in het leven; samen met specialisten in voer geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: een paard dat last heeft van stress.

 

LijntjeLijn

 

1

 

Relaxt, maar niet versuft
Is je paard erg onrustig en gestresst, dan is fijn door de wedstrijdring (of de bak thuis) rijden bijna geen mogelijkheid. Er bestaan dan ook talloze supplementen die je paard kunnen helpen te kalmeren. Maar wil je wel een supplement gebruiken? En welke moet je nu kiezen?! Je wilt namelijk niet dat je paard zó relaxt wordt, dat ie geen stap meer vooruit zet. Je wilt een relaxt paard, geen versuft paard. En je wilt je paard ook niet volstoppen met allerlei onbekende ingrediënten waarvan je geen idee hebt wat het is.

Al een tijdje heb ik contact met Karlijn van Heltie Horse. Dit bedrijf heeft een supplementenlijn dat 100% natuurlijk is en op basis van kruiden en mineralen is. Ik ben groot voorstander van natuurlijke producten voor mijn paard en daarom vertel ik jullie er in deze “Food Guide” rubriek graag meer over. Heltie Horse heeft namelijk ook een supplement speciaal ontwikkeld tegen stress. Dit supplement bevat een combinatie kruiden en etherische oliën die ervoor zorgt dat de stressfactor weg gedrukt wordt, terwijl je paard wel alert genoeg blijft om te presteren. Dat klinkt fijn!

 

Natuurlijke kruidenmix
Het supplement verminderd stress bij wedstrijden, transport, hoefsmid en/of dierenarts en zorgt voor betere prestaties. Het werkt kalmerend, maar dus niet versuffend of verslappend. (En het is dopingvrij, ook wel handig om te weten voordat je op wedstrijd gaat, haha!) Je mag het supplement 48 uur voor het stressmoment geven en vervolgens nog eens 24 uur voor het stressmoment. Je kunt het als “dressing” over het voer geven, maar het kan ook door het drinkwater van je paard.

De ingrediënten bestaan voor meer dan 65% uit pure kruiden:

 • Passiebloem
 • Kamille
 • Hop
 • Agnus
 • Zonnebloem

 

Kruiden versus magnesium?
Het supplement van Heltie Horse is dus op basis van kruiden. Maar je ziet ook veel anti-stress supplementen die op basis van magnesium zijn. Het hangt van de situatie af welke basis jij het beste kunt kiezen voor je paard:

Magnesium is belangrijk in het zenuwstelsel. Je zenuwstelsel regelt de zenuwprikkels en daarmee dus de prikkels die stress op kunnen leveren. Heeft je paard een tekort aan magnesium, dan raakt dat zenuwstelsel verzwakt en kan het geen weerstand bieden tegen de prikkels. Het gevolg: een overprikkeld en stressvol paard. Supplementen op basis van magnesium nemen dus geen stress weg, ze maken je paard weerbaarder tegen stress. Heeft jouw paard een tekort aan magnesium, dan is dit een goede keus. Je paard heeft én minder stress én je verbeterd het zenuwstelstel van je paard. Nadeel is wel dat het herstellen van het zenuwstelsel niet zomaar in mum van tijd gebeurd, dus dat het supplement niet heel snel zal inwerken. Het bijvoeren magnesium is dus vooral gericht op de lange termijn en zal niet werken als je het even snel voor een weekend vol wedstrijden geeft.

Het ander, belangrijker, nadeel is dat als je paard wel voldoende magnesium heeft, en dus ook gewoon een optimaal werkend zenuwstelsel heeft, dat een supplement op basis van magnesium gewoonweg niet zal werken. De stress komt dan niet van een verzwakt zenuwstelsel. In dat geval passen supplementen op basis van kruiden beter. Daarbij werken kruidensupplementen een stuk sneller (binnen 48 uur)n en is een “overdosis” onmogelijk.

Heltie Horse wordt verkocht bij Welkoop. Twijfel je of je het ‘stress’ supplement iets voor jouw paard is, dan kun je altijd even informeren bij Welkoop. De verkopers daar beschikken over uitgebreide kennis op dit gebied.

 

2

 

Word tester!
Van Heltie Horse mag ik drie keer het supplement ‘Stress’ weggeven, zodat drie Pumps-lezeres het zelf kunnen testen. Wil jij dit supplement graag uitproberen? Zo doe je mee:

Stap 1. Like Heltie Horse op Facebook – klik hier
Stap 2. Laat een reactie achter op de Facebookpagina van Pumps & Paarden –klik hier– en laat daarin weten dat je kans wil maken!

 

Gebruiken jullie een ‘anti-stress supplement’? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

11 Comments

 1. Graag wil ik tester worden met mijn Friese merrie. Ze zeggen Friezen relaxed zijn maar mijn merrie kan beter presteren dan wat ze nu laat zien door de stress.

 2. Even een vraagje; kan ik dit ook gebruiken voor mijn hond ( rottweiler)
  46 kg, 3 jr oud.
  Mvg Joze Lammers

 3. Heel graag zou ik dit uit willen testen bij mijn paard om te kijken of hij zo meer kan ontspannen onder het zadel .Er is vastgesteld dat hij een milde vorm heeft van ataxie 😢en wil echt heel graag goed zn best doen maar ik voel zoveel spanning onder mij en hoop als ik dit supplement ga toepassen of hij dan wat meer kan ontspannen zou heel fijn 😃.ik wil weer een Happy Horse onder me hebben .wanneer is hiervan de uitslag bekend????????

 4. Onze pony krijgt steeds last van haar maag en dit is slecht voor haar conditie tevens voor ons om haar in te zetten voor wedstrijden , zou dit suplement dan werkelijk helpen haar te ontspannen? Kam t bijna niet geloven , al zoveel geprobeerd 😥

 5. Ook geschikt voor drachtige paarden??

 6. Hallo,, ik zou het graag uit willen testen ik heb al van alles geprobeerd van verschillende merken. Tot nu nog niks gevonden voor mijn zwarte stress volle merrie. Ze vindt elke dressuur ring heel spannend. Door de stress die ze heeft kan je haar moeilijk rijden en wordt dit ook afgestraft met punten. Maar we zijn positief en rijden nu L1 we blijven gewoon gaan ondanks die enge stress vle bak kabouters!! Zou het graag uit willen tetsten.

 7. Ik train Engelse Volbloeds voor de rensport en heb voor Pas Vu Pas Pris al van alles geprobeerd om de stress te verminderen maar helaas nog steeds niet het juiste supplement gevonden. Wil jullie product graag testen.

 8. Graag zou ik tester willen zijn. Tot nu toe nog nooit iets geprobeerd om mijn engelse volbloed merrie mee rustig te krijgen op een buitenrit. Ze heeft verlatingsangst bij het weggaan van de stalling. Ze.steigert dan en weigert dan verder te gaan. In een grote groep zijn er wining problemen maar helaas bij een ritje met zijn 2 geeft al problemen. Zodoende.wilde ik eens een supplement gaan proberen om rust te creëren. Musschien daarom dat mijn merrie een goede tester zou zijn

 9. Mijn jonge paard loopt eerst rond daarna begint hij bakkabouters te zien is zo alert op de omgeving dat je niet aan het rijden komt. Nu op extra magnesium masr merk weinig verschil, wil graag proberen maar merk je met 1 flesje al direct verschil ?

 10. Kan je dit middel elke dag geven? Er staat op beschrijving 48 uur voor stressmoment maar mijn paard heeft elke dag stress. Met dekens op en af doen, opzadelen, opstappen, als er iets fladdert en van tractors.

 11. Hallo ik wil wel graag tester worden. Ons paard word gestressed op wedstrijd en dan vlieft mijn dochter als een gek door de bak en kan de oefeningen niet mooi afmaken. Zo jammer.
  Dus ja graag zo ik het eens testen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *