FOOD GUIDE: Dit mineraal zou effectiever werken dan glucosamine-supplementen

Update 10/1: De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Natascha van Eijk, Ilona Steinz en Linda van Schagen: van harte gefeliciteerd!

Het juiste voer bepalen voor je paard: het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek ‘Food Guide’ in het leven geroepen! Samen met experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: alles over een mineraal dat nog effectiever zou werken dan glucosamine-supplementen.

De vorige edities van ‘Food Guide’ lezen? Klik hier!

heltie horse

Gewrichtsproblemen? Glucosamine!
Heeft je paard last van gewrichtsproblemen zoals artrose? Grote kans dat je naar glucosamine-supplementen grijpt. En dat is ook niet gek, de stof glucosamine is heel belangrijk om het lichaam soepel te houden en daarom worden supplementen van deze stof ook vaak genoemd als oplossing.

In de menselijke geneeskunde zijn glucosamine-supplementen wat minder populair. Er zijn namelijk geen sluitende onderzoeken die het positieve effect van deze supplementen bij mensen met artrose aantonen. Het valt een beetje onder de ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’-supplementen. Dat komt vooral doordat glucosamine niet goed op de juiste plek terecht komt in het lichaam. Je wilt natuurlijk dat de stof in de gewrichten terecht komt – maar als je het door het eten doet, wordt slechts een klein deel opgenomen door de darmen en zal het meeste dus nooit in de gewrichten terecht komen. Iets wat je juist wel graag wilt!

Onlangs zijn nieuwe onderzoeken gedaan en daaruit blijkt dat een bepaald mineraal veel beter werkt om de gewrichten soepeler te maken. Het mineraal zorgt er namelijk voor dat je paard zélf meer glucosamine aanmaakt. Wow?! Dat vraagt om meer info!

Aanmaak glucosamine stimuleren
Belangrijk om te weten is dat glucosamine een lichaamseigen stof is. Het behoort namelijk tot de glycosaminoglycanen (GAGs). Dit zijn moleculen in het lichaam die belangrijk zijn bij collageenrijke weefsels, zoals kraakbeen, bindweefsel, botten en gewrichtsvloeistof. Heel belangrijk dus om het lichaam soepel te houden! Deze moleculen kan je paard normaal gesproken heel goed zelf aanmaken en met gewrichtsproblemen wil je dus eigenlijk dat er ruim voldoende glucosamine aanwezig is in het lichaam. Daarom zou het slimmer zijn om de aanmaak van deze stofjes te stimuleren, in plaats van de stofjes door het voer van je paard te mengen. Door de aanmaak te stimuleren, zitten de stofjes direct al op de goede plek – in de gewrichten, en niet eerst nog in de darmen.

Uit de nieuwe onderzoeken blijkt dat het mineraal silicium ervoor zorgt dat de aanmaak van GAGs moleculen gestimuleerd wordt, waaronder dus glucosamine. Silicium wordt ook in verband gebracht met betere botdichtheid, een betere immuniteit en minder ontstekingsreacties. Daarnaast draagt het bij aan de opname van calcium, magnesium en koper. In één van de onderzoeken werd er gekeken naar renpaarden die siliciumsupplementen gevoerd kregen. Daaruit bleek dat de prestaties en de belastbaarheid van de gewrichten verbeterde. Bij een ander onderzoek, met opgroeiende kippen, werd duidelijk dat silicium voor een betere botkwaliteit zorgt.

Silicium in supplementen
Aangezien het merk HELTIE Horse®, waar ik veel samen mee werk, een supplement heeft met silicium, vroeg ik hen om meer informatie over het mineraal. Karlijn, voedingsdeskundige bij HELTIE Horse®, vertelt mij het volgende: “Silicium is één van de meest voorkomende mineralen ter wereld, het is namelijk een belangrijk bestandsdeel van de aardkorst. Wit zand zit bijvoorbeeld bomvol silicium. Helaas zijn niet alle siliciumverbindingen goed opneembaar voor ons lichaam en voor het paardenlichaam. Het silicium in wit zand kunnen we bijvoorbeeld niet opnemen. Silicium in vloeibare vorm kunnen we wél opnemen en daarom hebben wij dat dan ook in ons supplement Hoef & Vacht gedaan. Dit is een vloeibaar supplement dat je over het voer kunt schenken.”

Ze vervolgt: “Het is wel belangrijk dat je silicium voor een langere tijd geeft. De werking begint bij de slijmvliezen rondom de gewrichten en in de gewrichtsvloeistof. Daarna wordt de kwaliteit van het kraakbeen beter en tenslotte neemt ook de botdichtheid toe. Het proces gaat van buiten naar binnen, dus het is belangrijk dat je het voor een langere periode gebruikt. Sporters die silicium gebruiken, merken vaak wel al na enkele dagen verschil – bijvoorbeeld als ze kniepijn hebben. Dat komt doordat de slijmvliezen en het gewrichtsvloeistof beter wordt. Maar om echt sterkere botten te krijgen en blessures te voorkomen, moet je er langer mee door gaan.”

Het supplement ‘Hoef & Vacht’ van HELTIE Horse® heeft als enige ingrediënt silicium. Karlijn: “In ons supplement zit silicium in een gehydrolyseerde, vloeibare vorm. Een beetje ingewikkeld verhaal, maar bij hydrolyse blijft de kleine moleculaire vorm van silicium intact en actief. Het wordt 100% biologisch opgenomen door je paard en er zit ruim 15% actief silicium in, dus je hoeft maar een klein beetje te geven. Oh, en het is dopingvrij, dus met wedstrijden hoef je je geen zorgen te maken.”

heltie horse

Win het supplement ‘Hoef & Vacht’
Namens HELTIE Horse® mag ik de 3x het supplementen ‘Hoef & Vacht’ weggeven aan Pumps-lezeressen. Meedoen? Zo maak je kans:

Like HELTIE Horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!

Ik kies volgende week de drie winnaars, veel geluk!

#advertorial

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *