FOOD GUIDE: Geef je paard een voorjaarsschoonmaak van binnenuit (+winnen!)

Update 5/4: De winnaars zijn inmiddels bekend! Lisa van Wijk & Cato Devis; van harte gefeliciteerd!

Het juiste voer bepalen voor je paard; het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de “Food Guide” in het leven geroepen; samen met een aantal experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: hoe en waarom je je paard een voorjaarsschoonmaak van binnenuit kunt geven.

De vorige edities van “Food Guide” lezen? Klik hier!

 

 

 

Voorjaarsschoonmaak van binnenuit
Deskundige Karlijn Leemans van het bedrijf Heltie Horse vertelt: “Veel paardeneigenaren denken dat een detox-kuur onzin is en bedacht is om meer producten te verkopen. Dat is absoluut niet zo. Paarden in het wild gaan zelf op zoek naar kruiden en planten om hun immuunsysteem te reinigen, maar onze paarden kunnen dat niet. Daarnaast krijgen ze veel vervuilde stoffen binnen, die zich kunnen ophopen in het lichaam. Daarom is een detox-kuur goed voor elk paard, het liefst twee keer per jaar. Heb je een paard met zomereczeem of andere kwalen, dan is het al helemaal een must om je paard regelmatig te ondersteunen met reinigende kruiden. Zo kun je de jeuk enigszins verlichten in de zomer.”

 

Afvalstoffen verwijderen
Net als ieder mens, krijgt ook ieder paard ongewenste stoffen binnen. Deze afvalstoffen tasten het afweersysteem aan. Door middel van ‘filters’ in het lichaam, worden ze verwijderd. Het gebeurt echter regelmatig dat een paard zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan en de stoffen zich ophopen. Hierdoor is je paard veel minder weerbaar tegen kwalen.

Zomereczeem is één van de meest voorkomende kwalen als het warmere weer aanbreekt. Bij paarden met zomereczeem is de cullicoïdesmug de boosdoener. Een beet van deze mug zorgt voor extra afvalstoffen in het lichaam. Wanneer je paard zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan of al heel veel opgehoopte afvalstoffen heeft, kan het ook niet goed de stoffen in het speeksel van de mug verwerken. En voila: je paard krijgt (nog meer) last van jeuk.

Karlijn vertelt: “Een extract van (reinigende) planten stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Het ondersteunt de lever- en nierfunctie, de spijsvertering en de werking van het lymfestelsel. Daarnaast voorkomt het ook de opslag van nieuwe afvalstoffen. Hiermee worden alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden. Zo’n detox-kuur (van ongeveer een week) dien je twee keer per jaar te geven: vóór het zomereczeem-seizoen en ná het zomereczeem-seizoen. Oftewel: in het voor- en najaar dus. Wanneer het lichaam van je paard vrij is afvalstoffen, kan het immuunsysteem beter functioneren en is het lichaam een stuk weerbaarder tegen het speeksel van de muggen. Ook kan het veel beter andere middelen tegen zomereczeem opnemen. Je paard zal dan minder (of zelfs helemaal niet meer) een allergische reactie tonen. Het reinigen van zijn/haar lichaam is dus echt de basis van de behandeling van zomereczeem.”

 

Stappenplan tegen zomereczeem
Zoals bij eigenlijk elke kwaal: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt daarom eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen bij de behandeling van zomereczeem. Karlijn vertelt: “Ik raad altijd aan om in maart al te beginnen. Hierdoor worden de symptomen aanzienlijk verminderd.” Dit stappenplan kan daarbij helpen:

1. Geef in maart of april een detox-kuur aan je paard, zodat hij/zij beter de afvalstoffen kwijt kan raken.

2. Geef je paard een middel (op natuurlijke basis!) dat helpt tegen die vervelende muggen. Bijvoorbeeld Finecto+ Horse, een middel dat je paard minder aantrekkelijk laat ruiken voor muggen en andere insecten.

3. Zorg voor een goede darmgezondheid en beperk de suikers in de voeding. Zowel in het krachtvoer als het ruwvoer. Let ook op dat je paard goed op gewicht is.

4. Komt de temperatuur boven de 10 graden? Leg dan een zomereczeemdeken op.

5. Geef je paard dagelijks beweging voor een goede doorbloeding.

6. Zet je paard tijdens schemering op stal.

 

 

Waar moet je op letten bij een detox?
Karlijn: “Een goede detox duurt niet langer dan een maand. Het beste is om een korte kuur op basis van natuurlijke ingrediënten te geven. Onze ‘Lever & Nieren’ detox-kuur van Heltie Horse is voor maximaal een week en is het enige supplement dat naast de lever en nieren, óók de galfunctie in de darmen ondersteunt. Een paard heeft namelijk geen galblaas, waardoor de afvalstoffen vanuit de lever direct naar de darmen gaan.” Geef je een ander supplement dan Heltie Horse, dan is het dus belangrijk dat je ook de darmen ondersteunt.

Heltie Horse Lever & Nieren is gebaseerd op een homeopathische insteek en bevat onder andere de volgende kruiden: kurkuma, boldo (Peumus boldus), artisjok (Cynara scolymus) en mariadistel (Silybum marianum L.). Deze staan bekend om hun antioxiderende (reinigende) werking. Het supplement is 100% natuurlijk en gecertificeerd dopingvrij. Geef 50-100ml per dag, maximaal vijf tot zeven dagen.

 

Win het supplement ‘Lever & Nieren’ van Heltie Horse
Wil je graag een detox proberen bij je paard? Ik mag namens Heltie Horse twee Pumps-lezeressen uitkiezen die een flacon toegestuurd krijgen. Like Heltie Horse op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!

Ik kies volgende week de twee winnaars, veel geluk!

#advertorial

 

 

You may also like

1 Comment

  1. Hoihoi!
    Mijn pony heeft geregeld last van opgezette benen door hoefzweren. Het kan niet iets van buitenaf zijn wanr ze staat altijd in een schone stal en ze heeft ook ijzers onder. Daarom denk ik dat het van binnenuit moet konen. We hebben al van alles geprobeerd maar ik ben helaas nog niet tegen het juiste suplement gelopen totdat ik deze post voorbij zag komen! Het lijkt me echt de moeite waard om te kijken of dit haar bloed goed kan reinigen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *