FOOD GUIDE: Hoe kies je een supplement voor je paard met darmproblemen? (+testers gezocht!)

Update 17/10: De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt. Carla van Grevenbroek, Yentl Heije en Melanie Bisschops; van harte!

Het juiste voer bepalen voor je paard; ik vind het maar lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de “Food Guide” in het leven geroepen; samen met een aantal experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: wat helpt je paard met darmproblemen?

De vorige edities van “Food Guide” lezen? Klik hier!

 

 

 

Symptomen van darmproblemen
Een gezonde darmflora is onmisbaar voor een goede weerstand bij paarden. Heeft je paard last van darmproblemen, dan daalt automatisch ook zijn/haar weerstand. Die goede weerstand heeft je paard nodig om zich te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Helaas is een gezonde darmflora lang niet vanzelfsprekend bij paarden. Zeker nu het kouder en natter begint te worden, is het belangrijk dat je paard een goede weerstand heeft en dus ook een gezonde darmflora heeft. De volgende symptomen kunnen duiden op een ongezonde darmflora:

1. Je paard oogt minder fit
2. Je paard heeft een doffe vacht
3. Je paard komt niet goed door de wintervacht
4. Je paard heeft diarree
5. Je paard is sneller moe
6. Je paard trapt naar zijn buik
7. Je paard kijkt vaak naar zijn buik

 

Mogelijke oorzaken van darmproblemen
Er zijn talloze factoren die darmproblemen kunnen veroorzaken bij je paard. De bacterie-huishouding in de darmen van paarden is namelijk ontzettend gevoelig, waardoor er snel een disbalans kan ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van een disbalans in de spijsvertering zijn:

1. Zand eten
2. Stress
3. Hoeveelheid en kwaliteit voer
4. Veranderingen in voer
5. Schimmels & bacteriën in drinkwater en/of ruwvoer
6. Medicijngebruik (voornamelijk antibiotica)
7. Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen
8. Gebitsproblemen
9. Worminfectie
10. Giftige planten en/of bomen

 

Kies het supplement dat bij de oorzaak past
Om de darmflora van je paard weer in balans te brengen, is het heel belangrijk om te weten wat de oorzaak van de problemen is. Niet alle oorzaken vragen om dezelfde oplossing namelijk. Heeft je paard bijvoorbeeld last van zijn darmen na een antibioticakuur? Dan kun je het beste een supplement op basis van probiotica geven. Maar komen de problemen door stress of het eten van zand? Dan heeft het geven van probiotica helemaal geen nut.

Veel voorkomende oorzaken/symptonen met passende oplossing:

> Zand eten = supplement op basis van psyllium
> Stress = stress beperken (situatie veranderen) + supplement gebruiken om de weerstand te ondersteunen.
> Schimmels & bacteriën in voer = supplement voor de spijsvertering, maar ook voor de lever en nieren om het lichaam schoon te maken.
> Antibiotica = supplement op basis van probiotica
> Worminfectie = wormenkuur op basis van mestonderzoek
> Verminderde weerstand = kruidenmengsel met prebiotische werking
> Doffe vacht = kruidenmengsel met prebiotische werking
> Paard komt slecht door wintervacht = kruidenmengsel met prebiotische werking
> Paard oogt niet fit = kruidenmengsel met prebiotische werking

 

 

Kruidenmengsel met prebiotische werking
Hierboven zie je dat een aantal problemen geholpen kunnen worden met een kruidenmengsel met prebiotische werking. Ik vroeg Karlijn van het merk Heltie Horse of zij mij hier meer over kan vertellen. Heltie Horse is een bedrijf dat 100% natuurlijke supplementen maakt op basis van kruidenmengels.

Karlijn vertelt: “De darmflora werkt samen met andere organen in het lichaam. Zo hebben ook de maag, lever, nieren en milt een rol in de spijsvertering van je paard. Om de darmflora weer terug in balans te brengen, is het dan ook belangrijk dat de werking van al deze organen óók in orde is. Kruiden en mineralen zijn hier uitermate geschikt voor, omdat de verschillende kruiden met hun eigen specifieke werkingen gemengd kunnen worden. Voorbeelden van kruiden die de spijsvertering ondersteunen, de maagwand beschermen én de darmwerking reguleren, zijn o.a.: meidoorn, echte kamille, gember, grote engelwortel, hop, mariadistel, paardenbloem, gele gentiaan, pepermuntblad, kattenklauw, ijslandmos, zoethout en calcium. Deze kruiden hebben een beschermende en versterkende invloed op het maagslijmvlies, beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen en reguleren de maagzuurproductie.”

Let wel op: “Kies een supplement dat specifiek voor paarden is samengesteld. Kruiden hebben namelijk een andere uitwerking op paarden dan op mensen!”

 

Supplement Spijsvertering
Heltie Horse, het bedrijf waar Karlijn werkt, heeft zo’n kruidenmengsel dat de darmflora weer terug in balans brengt. De organische zuren en kruiden die erin zitten, stimuleren niet alleen de spijsvertering (óók bij koliekgevoelige paarden), maar hebben ook een positief effect op de nier- en galwerking. Het verhoogt de weerstand en is bloedzuiverend. Daarnaast heeft het een prebiotische werking. Hierdoor krijgt je paard een betere darmflora en gezondheid. Het supplement is 100% natuurlijk en is op basis van kruiden als meidoorn, gele gentiaan, absintalsem en kattenklauw.

Geef het supplement als topdressing door het voer of door het drinkwater, 60ml per dag gedurende 6 dagen. Herhaal indien nodig. Een fles (1 liter) kost €52,95 en is te verkrijgen via de website van Heltie Horse en bij alle Welkoop-filialen.

Twijfel je of je dit supplement iets voor jouw paard is, dan kun je altijd even een mailtje sturen naar Heltie Horse of informeren bij Welkoop. De verkopers daar beschikken over uitgebreide kennis op dit gebied.

 

Word tester!
Van Heltie Horse mag ik drie keer het supplement ‘Spijsvertering’ weggeven, zodat drie Pumps-lezeres het zelf kunnen testen. Wil jij dit supplement graag uitproberen? Zo doe je mee:

Stap 1. Like Heltie Horse op Facebook – klik hier
Stap 2. Laat een reactie achter op mijn Facebookpagina (klik hier) en laat daarin weten dat je kans wil maken. De winnaars ontvangen volgende week bericht, veel geluk!

#advertorial

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *