FOOD GUIDE: Met deze kruiden & mineralen verminder je wedstrijdstress (+ winactie!)

Update 13/5: De winnaars zijn inmiddels bekend! Nicole Ras, Caro Govaerts en Hilja de Jong; van harte gefeliciteerd!

Het juiste voer bepalen voor je paard; het is soms een flinke puzzel. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de “Food Guide” in het leven geroepen; samen met een aantal experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: hoe kruiden de stress en spanning bij je paard kunnen verminderen.

De vorige edities van “Food Guide” lezen? Klik hier!

 

 

heltie horse

 

Wapperende vlaggen, kinderwagens, een glimmende auto, of als het tegen zit talloze paraplu’s: het kan allemaal voor extra wedstrijdstress zorgen in het outdoorseizoen. Die stress kun je verminderen door het veel te trainen, maar óók door je paard te ondersteunen met de juiste voeding. In dit artikel vertelt deskundige Karlijn van het bedrijf HELTIE Horse® daar meer over!

 

Herken stress bij je paard
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor stress bij outdoorwedstrijden. Van het vervoer tot aan de wapperende vlaggen of zelfs een zenuwachtige ruiter. Voor een vluchtdier zijn dat allemaal signalen dat er iets niet klopt en dat het alert moet zijn. Zijn hartslag gaat omhoog, zijn ogen worden groter en voor je het weet galoppeer je in volle galop de ring door. Oeps! Echter kan een paard met stress er ook heel anders uit zien. Sommige paarden sluiten zich helemaal af als ze nerveus worden. Ze reageren nauwelijks meer op je hulpen en worden traag. Dit gedrag wordt lang niet altijd herkent als stress, maar is het vaak wel. Gaat het vaak niet zo goed op wedstrijd, terwijl hij thuis heel fijn loopt? Kijk dan goed naar je paard en herken stress op tijd.

 

Spanning en stress voorkomen
Karlijn vertelt: “Als ruiter kun je veel dingen doen om stress bij je paard te voorkomen. Blijf zelf kalm, praat op een normale toon en blijf vooral zelf ook ademen. 😉 Schriktrainingen en grondwerk in het algemeen kunnen helpen om je paard voor te bereiden op het outdoorseizoen. Check ook zeker of je paard wel voldoende magnesium binnen krijgt. Een magnesiumtekort zorgt voor een meer gespannen paard. Is dit niet het geval, dan kan een natuurlijk kruidensupplement ook goed helpen.”

Magnesium tegen stress
Veel mensen geven hun paard magnesium tegen stress. Karlijn: “Magnesium is een mineraal dat van groot belang is voor het zenuwstelsel en de spieren. Het maakt je paard weerbaarder tegen stress doordat het optimaal de spanning kan wegvloeien. Het komt niet altijd in voldoende mate voor in het voer. In de meeste soorten sportbrok zit wel genoeg magnesium, maar als je paard vooral schraal hooi en (een beetje) basisbrok krijgt, dan zou het bijvoeren van magnesium een optie kunnen zijn. Let wel op: het duurt een paar weken voordat je de effecten ziet. Magnesium is dus niet een middel dat je een dag of slechts een uur voor de wedstrijd geeft.

Vraag advies bij een voerspecialist als je denkt dat je paard een magnesiumtekort heeft. Het is namelijk belangrijk om de hoeveelheid magnesium en calcium in het rantsoen goed op elkaar af te stemmen. Als je erg veel calcium voert, wordt extra magnesium niet goed opgenomen. Ook de vorm waarin je magnesium voert is van belang. Goedkopere supplementen gebruiken vaak magnesiumdioxide of magnesiumsulfaat. Dat zijn verbindingen waaruit het magnesium minder goed wordt opgenomen door de darmen. Uit studies blijkt dat magnesiumchelaat (een organische verbinding) en magnesiumcitraat beter werken. Je hebt daar dan dus ook minder van nodig.”

Kruiden tegen stress
Wanneer een magnesiumtekort niet (meer) aan de orde is, maar je paard nog steeds nerveus is op wedstrijd, kun je ook andere kruiden proberen. Karlijn legt uit: “Het verschil tussen magnesium- en kruidensupplementen is dat magnesium het tekort aanvult en zo het afweersysteem opbouwt. Als dit afweersysteem optimaal is, maar een paard nog steeds stress vertoont, dan bieden kruiden de oplossing. Kruiden werken namelijk kalmerend en bevorderen de concentratie.

Let wel goed op: Valeriaan, een kruid dat veel gebruikt wordt in supplementen tegen spanning, staat op de dopinglijst. Je mag het dus niet geven als je op wedstrijd gaat. Sint-janskruid kan de werking van medicatie beïnvloeden. Dat wil je dus liever niet geven als je paard behandeld wordt tegen bijvoorbeeld hengstigheid of maagproblemen. Kruiden die kalmerend zijn en niet op de dopinglijst staan: kamille, passiebloem, zonnebloem, rode klaver, tijm, hop en monnikspeper. Deze kun je dus gewoon voeren als je op wedstrijd gaat.”

 

heltie horse

 

Kruidensupplement van HELTIE Horse®
Karlijn is voedingsdeskundige bij HELTIE Horse®, een bedrijf dat natuurlijke supplementen maakt. Hun supplement ‘Stress’ werkt kalmerend, maar niet versuffend. Karlijn: “Het supplement bevat een combinatie van kruiden en etherische oliën. Er zit onder meer passiebloem, kamille, agnus (monnikspeper) en zonnebloem in. De kruiden verminderen stress, terwijl je paard alert genoeg blijft om te presteren.

Van HELTIE Horse® Stress wordt je paard niet versuft of slap. Het is dus heel geschikt om je paard te helpen om te ontspannen tijdens wedstrijden of bij transport, de hoefsmid of dierenarts. En belangrijk: het is dopingsvrij. Geef het supplement 48 uur van te voren en een tweede portie 24 uur van te voren.

 

Win het supplement ‘Stress’
Wil je graag de kruiden proberen bij je paard? Ik mag namens HELTIE Horse® drie Pumps-lezeressen uitkiezen die een flacon toegestuurd krijgen. Like HELTIE Horse® op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier). Like Pumps & Paarden op Facebook (klik hier) en/of op Instagram (klik hier) en laat bij Pumps & Paarden op Facebook en/of Instagram een reactie achter dat je meedoet!

Ik kies volgende week de twee winnaars, veel geluk!

#advertorial

You may also like

5 Comments

  1. Helaas bouwt mijn onervaren paard veel stress op op vreemd terrein en dat uit zich in flinke bok partijen, waardoor ik stop met ademenen en rijden en het alleen maar erger wordt. Zo erg dat ik me soms af vraag of we wel een goed team zijn of dat ik beter hem een nieuwe baas kan geven. Dat geeft veel verdriet.

  2. Dit zou ik heel heel graag willen winnen! Mijn paard is zooo gestrest dat niks werkt! Heb al vanalles geprobeerd maar niks helpt hem! Graag zou ik dit nog willen proberen als redmiddel om hem en mij rust te geven 🐎

  3. Ik zou dit graag willen winnen voor de pony van mijn dochter. Met dressuur (Z1) is hij niet echt gestresst, maar als hij de springring binnen komt dan is hij een beetje TE. Magnesium hebben we al geprobeerd, maar dat maakt niet zoveel verschil. Misschien helpt Heltie Horse stress wel? Ben in elk geval erg benieuwd!

  4. Ik heb een vraag, zouden deze kruiden ook helpen als de merrie ernstige hengstigheid vertoont? Hier uit zich dat in flink trappen bij het borstelen en tijdens het rijden naar mijn been terwijl ik hele rustige hulpen geef. Ik doe graag mee met de actie. Mvg Tineke

  5. Ik doe mee!!
    Mijn merrie is nogal pittig en kan erg lastig zijn met rijden. Laatst was ik eindelijk na een jaar weer eens op pad met haar naar een clinic. Man man! Ik werd compleet uit elkaar getrokken en er was geen land mee te bezeilen. Het zou fijn zijn om dit product te proberen zodat ze hopelijk wat minder stress heeft en ze rijdbaar word op ander terrein

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *