FOOD GUIDE: Vaak hoefzweren? Een simpele detox kan al helpen (+winnen!)

Update 28/1: De winnaars zijn inmiddels bekend. Yael de Haan, Imke Leemans & Suzanne Schuren; gefeliciteerd!

Het juiste voer bepalen voor je paard; ik vind het maar lastig. Welk voer, en hoeveel dan, gemixt met ander voer, geen supplementen, wel supplementen, en welke supplementen dan? Daarom heb ik deze rubriek de “Food Guide” in het leven geroepen; samen met een aantal experts en specialisten geef ik suggesties voor bepaalde problemen of vraagstukken. Dit keer: hoe een simpele detox-kuur kan helpen tegen de hoefzweren van je paard.

De vorige edities van “Food Guide” lezen? Klik hier!

 

 

 

Oorzaken hoefzweer
Hoefzweren: van de een op de andere dag staat je paard kreupel. We richten ons (logischerwijs!) direct op behandeling en genezing, maar het is slim om ook goed naar de oorzaak van de hoefzweer te kijken. Vooral als je paard al meerdere hoefzweren heeft gehad. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld dat je paard in een scherp voorwerp (nagel van een hoefijzer bijvoorbeeld) heeft gestaan of in steentjes heeft getrapt, waardoor er vuil en bacteriën in de hoef terecht zijn gekomen.

Het kan echter ook zo zijn dat de hoefzweer van binnenuit is begonnen, en dat komt vaker voor dan je denkt. Ik vroeg Karlijn, voedingsdeskundige bij Heltie Horse, voor uitleg. Ze vertelt: “Vaak worden hoefzweren veroorzaakt door opgehoopte gifstoffen (afvalstoffen) in het lichaam die een uitweg proberen te vinden. Normaal gesproken kunnen paarden deze afvalstoffen zelf uit het lichaam werken via urine, ontlasting en zweet, maar het gebeurt soms dat de organen die een zuiverende werking hebben (zoals de lever, nieren en darmen) overbelast raken en niet meer goed werken. Hierdoor worden de afvalstoffen opgehoopt en kunnen ze geen kant op. Het resultaat: een hoefzweer. ”

 

Detoxen
Heeft je paard vaker last van hoefzweren of heeft je paard voor het eerst een hoefzweer en ben je er niet zeker van dat het door steentjes of iets anders scherps komt? Het kan dan dus zijn dat er gifstoffen in het lichaam opgehoopt zitten, die er niet uit kunnen. Hierdoor kunnen er allerlei ziektes ontstaan. Het is dus slim om je paard een detox te geven, waardoor de ‘filters’ in de lever en nieren opgeschoond worden en weer beter kunnen functioneren. Maar ook als het wél door steentjes of ander scherp voorwerp komt, is het slim om te detoxen. Karlijn legt uit: “Bij een hoefzweer is er namelijk sprake van een ontsteking, waarbij het lichaam de bacteriën moet opruimen. Om dat opruimen te versnellen en je paard dus sneller te laten genezen, is het handig om de lever en nieren een flinke boost te geven.”

Karlijn is voedingsdeskundige bij Heltie Horse, een bedrijf dat 100% natuurlijke supplementen maakt. Ze vertelt: Er zijn veel verschillende detoxkuren voor paarden op de markt. Let in ieder geval op de volgende ingrediënten: artisjok, jeneverbes, mariadistel, kurkuma en boldo. Dit zijn ingrediënten die een antioxiderende en reinigende werking hebben en/of die de galfunctie stimuleren. Want die galfunctie, die is naast de lever en nieren ook belangrijk. Wanneer de lever en nieren de afvalstoffen goed gefilterd hebben, sturen ze die stoffen namelijk door naar de darmen. De darmen hebben dus een goede galfunctie nodig om op hun beurt ook weer die stoffen kwijt te kunnen. Pas dan is het plaatje rond en zijn de afvalstoffen écht weg.”

 

Supplement Lever & Nieren
Heltie Horse, het bedrijf waar Karlijn werkzaam is, heeft het supplement ‘Lever & Nieren’ ontwikkeld. Dit supplement is 100% natuurlijk en heeft een reinigende werking van de lever, nieren én galfunctie van de darmen.

Het supplement bevat onder andere de kruiden kurkuma, boldo, jeneverbes, artisjok en mariadistel. Je kunt het supplement één keer per dag over het krachtvoer van je paard schenken, gedurende 5 tot 7 dagen. Heeft je paard vaker last van hoefzweren, dan is het slim om 2x per jaar zo’n kuur te geven. Doe dit in het voor- en najaar. Een fles (1 liter) kost €64,95 en is te verkrijgen via de website van Heltie Horse en bij alle Welkoop-filialen.

Twijfel je of je dit supplement iets voor jouw paard is, dan kun je altijd even een mailtje sturen naar Heltie Horse of informeren bij Welkoop. De verkopers daar beschikken over uitgebreide kennis op dit gebied.

 

zomereczeem detox lever en nieren heltie horse

 

Win het supplement
Van Heltie Horse mag ik drie keer het supplement ‘Lever & Nieren’ weggeven, zodat drie Pumps-lezeres het zelf kunnen testen. Wil jij dit supplement graag uitproberen? Zo doe je mee:

Stap 1. Like Heltie Horse op Facebook – klik hier
Stap 2. Laat een reactie achter op de Facebookpagina van Pumps & Paarden –klik hier– en laat daarin weten dat je kans wil maken!

 

Hebben jullie al eens detox gedaan bij jullie paard? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

#advertorial

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *