GEEN VOORLEZER OP WEDSTRIJD: Jill Huijbregts geeft tips

 

Heb jij regelmatig moeite met het vinden van een voorlezer op wedstrijd? Met de onderstaande tips van dressuuramazone Jill Huijbregts leer je je proef zó uit je hoofd.

Jill is 21 jaar oud en start momenteel succesvol in de U25. Ze traint onder andere bij bondscoach Wim Ernes en Grand Prix-jurylid Karin Retera.

14

Jill Huijbregts op Indoor Brabant, waar zij de U25 op haar naam schreef.

Wist je dat…

  • … het toegestaan is om een proef uit je hoofd te rijden?
  • … wanneer je besluit om de proef uit je hoofd te rijden, je de gehele proef bij deze beslissing met blijven?
  • … het niet toegestaan is om vanaf een bepaald onderdeel de proef alsnog verder laat voorlezen? Hierop volgt uitsluiting
  • … een aantal proeven verplicht uit het hoofd gereden dienen te worden? Dit zijn alle ZZ-Zwaar proeven met oneven nummers, alle FEI-proeven met uitzondering van de Z2 ponyproeven, kür op muziek voor alle niveaus.

Uit het hoofd rijden van een proef; voor de één een vloek, voor de ander een zegen.

Jill Huijbregts vertelt: “Ik rijd mijn proeven eigenlijk altijd uit het hoofd. Of het nu thuis in de training is, of op wedstrijd met mijn jonge paard in het Z2.

Waarom ik het doe? Persoonlijk vind ik dat ik er meer ‘in’ zit als ik de proef uit mijn hoofd rijd. Ik ben veel meer geconcentreerd en kan de oefeningen beter voorbereiden omdat ik al ver vooruit moet denken. Ook is het fijn als de proef door iemand gefilmd wordt, zodat je goed kan evalueren na de proef. Als je geen lezer nodig hebt, heb je altijd iemand om te filmen!

Voor de meeste subtopruiters is uit het hoofd rijden gewenning en hebben ze de proeven al ontzettend vaak gereden in hun loopbaan als ruiter/amazone.

Dit is niet voor iedereen het geval en daarom geef ik graag een paar tips over hoe je het beste een proef uit je hoofd kunt leren!”

 

18
TIP 1: Lees thuis de proef goed door.
Op www.dressuurproeven.nl vind je alle proeven van alle niveaus. Lees de proef goed door en probeer het voor je te zien in je eigen trainingsbaan.
Ben je niet zo visueel ingesteld? Teken de proef dan uit op een papier; maak een bak met alle letters en teken de uitgeschreven lijnen op je papier. Let erop dat je tekent vanuit het ‘rijden-perspectief’ en niet vanuit het ‘jury-perspectief’, anders kan je nog weleens in de war raken.

TIP 2: Riedeltje opzeggen
Zeg de proef een paar keer hardop. Hierbij kun je het beste weer de bak thuis voor je zien of je getekende bak op papier erbij pakken.
Als je de proef hardop bespreekt, let dan niet teveel op details. Het gaat erom dat je weet welke kant je op moet en welke oefeningen op elkaar volgen; dat je na de uitgestrekte draf weer naar verzamelde draf moet is logisch.
Probeer ook de symmetrie in de proef te ontdekken, daardoor kun je de op elkaar volgende onderdelen makkelijker onthouden. Zit er weinig in symmetrie in de proef? Ik probeer dan ook hier weer een riedeltje van te maken, zodat ik het beter kan onthouden. Bijvoorbeeld: Appuyeren – Serie 4 – Pirouette – Pirouette – Serie 3 – Uitgestrekte galop.

TIP 3: Thuis trainen
Niet alleen voor jezelf is het goed om de proef een aantal keer thuis te rijden, ook je paard zal hierdoor beter weten welke oefeningen op elkaar volgen en dus meer oplettend zijn. Sommige paarden gaan na een aantal keer meedenken omdat ze weten hoe de proef verloopt. Wanneer dit het geval is, kun je een aantal wachtoefeningen gebruiken, waardoor het paard op jouw hulp moet blijven wachten.
Bijvoorbeeld: In de Grand Prix U25 moet ik bij A de overgang van stap naar galop maken; een punt waarop veel paarden heet worden, zo ook mijn eigen paard Macho. Ik los dit op door thuis altijd even halt te houden bij A voordat ik de overgang maak naar galop. Hierdoor weet Macho niet beter dan dat we naar halt gaan bij A en blijft hij op wedstrijd netjes stappen tot ik de overgang naar galop maak.
Ik kies er expres NIET voor om de proef een aantal keer voorgelezen te laten worden tijdens het trainen. Misschien is dit persoonlijk, maar vanaf de eerste seconde dat er bij mij voorgelezen wordt, denk ik niet meer aan de proef en ga ik zitten luisteren. Je ziet het dan niet voor je en voert alleen uit wat degene die opleest. Wellicht is dit voor sommige mensen wel fijn en is dit een goede oefening, maar gebaseerd op mijn eigen ervaring denk ik dat het beter is de proef meteen uit het hoofd te rijden.

TIP 4: Bespreek onderdelen voor de wedstrijd
Nadat je de proef een aantal keer hebt doorgenomen in je training heb je misschien wel ondervonden dat je het beste een aantal handelingen uit kan voeren, of ergens aan moet denken wanneer je een oefening inzet, rijdt of voorbereid. Bespreek deze handelingen voor jezelf voordat je gaat losrijden op wedstrijd. Hierdoor ben je onbewust weer bezig met de volgorde van de onderdelen in de proef én haal je waarschijnlijk meer rendement uit het rijden van de oefeningen.

TIP 5: De last-minute details
Lees de proef (thuis of op wedstrijd) nog een keer goed hoe het zit met details. Voor mij is dit bijvoorbeeld dat ik nog even snel kijk hoeveel passen achterwaarts ik moet, op welke letter ik moet afgroeten en hoe het lijntje uitgestrekte stap – verzamelde stap ook alweer moet. Hierdoor twijfel je niet meer tijdens je proef.

TIP 6: De jury
In de klassen tot het ZZ-Zwaar is het niet verplicht om de proef uit het hoofd te rijden, maar het mag wel. Wanneer je in een klasse onder het ZZ-Zwaar start en de proef uit het hoofd wil rijden, geef dit dan aan bij de jury als je je gaat melden. Als de jury een belletje heeft is dat natuurlijk erg fijn, maar sommige juryleden hebben dit niet. Meestal vraag ik in dat geval of ze naar mijn moeder willen zwaaien wanneer ik mag starten. Als je dit even kortsluit met de jury, krijg je geen extra onduidelijkheden en spanningen voordat je je proef begint.

Veel succes en oefenplezier!

Liefs, Jill

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *