MUST READ: 5 meest gemaakte fouten met hoofdstellen & bitten

 

Het juiste bit voor je paard kiezen is best heel lastig, zeker omdat het type hoofdstel dat je gebruikt óók nog bepalend kan zijn voor de werking van het bit.

Daarom heb ik enige tijd geleden Natascha van Eijk (eigenaar van Bitsymmetrie en oprichtster van International Collage for Professional Bitfit Consultants) gevraagd om het hoofdstel + bit van mijn paard Arwen te checken en meer uitleg te geven. Ik vroeg haar direct even wat de vijf meest voorkomende fouten zijn die wij ruiters maken. Ik deel ze in dit artikel graag met jullie!

 

 

 

1. Het bit hangt niet recht in de mond
Natascha vertelt: “Een van de belangrijkste aspecten bij bitfitten is natuurlijk dat het bit mooi recht in de mond hangt. Helaas kom ik zeer regelmatig tegen dat het bit helemaal niet recht in de mond hangt en dat de aanleuning daardoor ook niet op twee teugels is. Ruiters concentreren zich vaak meer op de neusriem, of die wel recht is, en vergeten dan te kijken of ook de bitringen gelijk zijn.”

Een scheef bit kan ook andere oorzaken hebben. Natascha: “Het kan ook zijn dat je ene bakstuk langer is dan de andere, dat je bakstukken te beweegelijk zijn, dat de gaatjes in je kopstuk ongelijk zitten of dat je paard asymmetrisch in de bespiering achter zijn oren is. En zo zijn er nog talloze redenen waarom je zeker het bit moet controleren op rechtheid.”

 

2. Het bit hangt veel te laag of juist te hoog
Een bit dat te hoog hangt komt gelukkig niet heel vaak voor, omdat we dat met het indoen van het hoofdstel vaak wel merken. Te laag komt volgens Natascha echter wel vaak voor. Ze vertelt: “Hangt een bit te laag, dan zie je vaak dat het paard constant aan het rommelen is met het bit. Logisch, want waarschijnlijk komt het bit (als het paard een ruin of hengst is) tegen de haaktanden aan en probeert het paard met zijn tong het bit wat omhoog te brengen. Vervolgens laat hij los met zijn tong en valt bit weer terug op de oude plek. Vaak verhelp je dit al door het bit met slechts één gaatje omhoog te brengen.”

 

3. Het bit is veel te groot
Het is vrij makkelijk om te zien of je bit te groot is. Natascha: “Als je stelling aan één zijde vraagt en het beeld ziet eruit als bovenstaande foto, dan is je bit te groot. Je ziet hier duidelijk dat de scharnier van het bit bijna naar buiten komt en dit kan pijnlijke wondjes veroorzaken op de lippen van je paard.

Natuurlijk wil je het bit ook weer niet zo krap aanmeten dat de buitenkanten van de mondhoeken beschadigen door het draaien van de ringen of door teveel druk bij de bustrens, maar je wilt ook zeker niet een dikke duim aan beide zijden over hebben. Houd daarom bij beide zijden ongeveer 5 millimeter aan, zeker niet meer.”

 

4. De neusriem zit te strak
“Gelukkig zie ik steeds minder strak aangesnoerde neusriemen. Dankzij social media, artikelen in tijdschriften + websites, en studies worden ruiters steeds bewuster van de negatieve gevolgen. Maar toch is het nog niet helemaal verdwenen. Ga na hoe fijn je het zelf vind om een strakke ketting om je nek te hebben, of een knellend elastiekje om je pols. De doorbloeding wordt verminderd, zenuwen worden bekneld en de huid raakt geïrriteerd. Gevolgen hiervan zijn een dood gevoel in de mond en op de neus van je paard, een verminderde beweging van de hals (aangezien de kaak in zijn beweging wordt beperkt en dit weer de hals beïnvloed), beschadiging van de zenuwen, headshaking en ga zo maar door.”

 

5. Het anatomische hoofdstel valt niet anatomisch
Als laatste noemt Natascha nog het gebruik van anatomische hoofdstellen. Ze vertelt: “Anatomische hoofdstellen zijn hot. Ruiters doen hun best om het voor hun paard zo comfortabel mogelijk te maken en het woord ‘anatomisch’ verkoopt daardoor hartstikke goed. Bedenk wel dat dat anatomische gevormde hoofdstel moet passen bij de anatomie van jóúw paard. Elk paard is anders.

Voorbeeld: Als jouw paard de aanzet van zijn oren net even anders heeft dan dat de makers van het hoofdstel als uitgangspunt hadden, dan kan de ‘anatomische’ uitsparing in het kopstuk wellicht helemaal niet lekker passen. Het leer prikt dan juist in zijn oor, in plaats van dat het verlichting geeft. Hetzelfde geldt voor die geheel nieuwe modellen die lijken op lage neusriemen. Als de neusriem zo laag komt te zitten dat het op het puntje van het neusbeen zit of de bakstukken half op het jukbeen balanceren, dan is zo’n model eerder oncomfortabel dan comfortabel. Wees dus kritisch!”

 

Meer lezen?
Veel van deze fouten kun je gemakkelijk zelf voorkomen door net iets meer aandacht te besteden aan het hoofdstel en bit van je paard. Wil je hier graag meer over lezen en/of ben je benieuwd hoe dit soort fouten de aanleuning van je paard kunnen beïnvloeden? Natascha heeft onlangs een online cursus voor ruiters gelanceerd, waarbij het in de eerste module bijvoorbeeld gaat over het correct aanmeten van je hoofdstel. Andere modules gaan o.a. over hoofd-hals houdingen, hoe een bit de rest van het lichaam beïnvloed en over het checken van de mond.

Omdat ik mezelf hier graag ook meer in wil verdiepen, ben ik inmiddels ook deelnemer van deze online cursus. De lessen zijn heel duidelijk en visueel, met foto’s en video’s. Ook kun je zelf video’s insturen en vragen stellen. Super leerzaam! Ik vind het heel fijn om meer kennis te vergaren, zonder gelijk een complete opleiding voor bitfitter te moeten volgen. Meer info vind je op de website van Natascha, klik hier. Wil je de online cursus bestellen, klik dan hier. Speciaal voor Pumps-lezeressen heeft Natascha een kortingscode gemaakt die je alleen deze week een korting van maar liefst €25 geeft! Gebruik hiervoor de code ‘Pumps’.

 

Vond je dit artikel leuk? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *