MUST READ: Dit betekent +R, -R, -P en +P (en waarom je +R zou moeten proberen)

Steeds vaker wordt er geschreven en gesproken over +R, -R, -P en +P als het gaat om de omgang en het trainen met je paard. Maar wat is het nu precies? Ik leg het in deze blog uit!

pumps en paarden

Manier van trainen
De vier afkortingen staan voor manieren om je paard te trainen. Ze zijn te onderscheiden in het belonen van je paard op een negatieve of positieve manier, en het ‘straffen’ op een positieve of negatieve manier. Met positief wordt in deze zin bedoeld dat er iets aanwezig is of iets wordt toegevoegd. Met negatief wordt bedoeld dat er iets ontbreekt of wordt weggehaald. + staat voor positief en – voor negatief.

+R = Positive reinforcement (positieve bekrachtiging) = het toevoegen van iets fijns als beloning (zoals voer).
– R = Negative reinforcement (negatieve bekrachtiging) = het wegnemen van iets vervelends als beloning (zoals druk).
– P = Negative punishment (negatieve straf) = iets fijns wegnemen als straf
+ P = Positive punishment (positieve straf) = iets vervelends toevoegen als straf.

Dit zijn uiteraard geen nieuwe methodes. Je gebruikt ze altijd al: aandrijven tijdens het rijden, je paard meenemen aan het halstertouw door er kort druk op te zetten, een kriebel op de hals of een snoepje als beloning. Dit zal je wellicht een beetje onbewust doen, het is immers heel normaal geworden. Met name -R zien we in veel trainingsmethodes terug komen, we werken over het algemeen veel met het weghalen van druk als beloning. Niet alleen in de Engelse/klassieke dressuur, maar ook in natural horsemanship zie je dit veel.

Waar de R’s zich vooral richten op ‘goed’ gedrag, richten de P’s zich meer op ‘slecht’ gedrag. Dit doe je over het algemeen liever niet (als het goed is), maar het is wel heel menselijk. We zijn namelijk vaak geneigd om ‘goed’ gedrag als vanzelfsprekend en normaal te zien. Daardoor reageer je er soms niet meer op. ‘Slecht’ gedrag daarentegen valt sneller op omdat we er waarschijnlijk last van hebben, we worden er door verhinderd. Je zal er daarom ook sneller op reageren. Het resultaat kan zijn dat je vooral op je paard reageert wanneer hij/zij iets doet wat jij niet wilt.

De methode van +R wordt steeds bekender en wint steeds meer populariteit. Hierbij gaat het om positieve bekrachtigingen. Je onderstreept hierbij echt het goede gedrag met een beloning. Vaak is dit voer, maar het zou ook een stembeloning of een aai/kriebel kunnen zijn. Een bekend voorbeeld van het werken met positieve bekrachtiging is clickertraining. +R wordt vaak toegepast bij vrijheidsdressuur, maar je kunt het eigenlijk altijd in de omgang met je paard gebruiken, en zelfs onder het zadel. Juist dan wordt het zo leuk en interessant!

pumps en paardenDe lichtblauwe polo die ik hier draag komt uit mijn eigen duurzame kledingcollectie Eco Hippique. Je kunt ze shoppen in mijn webshop – klik hier

Wetenschappelijke onderzoeken
Het is inmiddels welbekend dat mensen en dieren minder goed kunnen leren onder stress en druk. Daarbij blijkt uit diverse onderzoeken dat we juist beter leren als er direct een duidelijke beloning aan gekoppeld is. Beloningen zorgen voor meer motivatie en aandacht. Zo blijkt uit een onderzoek van Universiteit van Rennes dat paarden sneller leren, het langer onthouden én zich meer hechten aan hun trainers, als ze getraind worden met positieve bekrachtiging. Klik hier voor een overzicht van allerlei wetenschappelijke onderzoeken over positieve bekrachtiging bij paarden.

Het weggaan van het erf werd ineens het leukste wat er is
Ik ben mij er zelf ook steeds meer in gaan verdiepen en het gaan toepassen bij mijn eigen paard. Ik merkte namelijk dat Arwen razend enthousiast werd van vrijheidsdressuur. Dat doe ik op de +R manier, dus waarom niet deze methode ook toepassen op andere momenten?
Positieve bekrachtiging bleek voor mij en mijn paard Arwen heel fijn te werken. Ik merk dat Arwen uit haar zelf dingen gaat aanbieden en het een feestje vindt om samen dingen te doen.
Bijvoorbeeld het weglopen van het erf. Ze vond het voorheen een beetje eng om het erf achter haar te laten, waardoor ze soms ging ‘staken’. Terwijl ze, als we eenmaal de hoek om waren, het helemaal naar haar zin had. Het ging dus puur om het weggaan van het erf. Met de +R methode geef ik haar bij elke stap die ze uit zichzelf naar voren zet, direct een beloning. Arwen had dit spelletje al snel door en zette snel nog een stap naar voren. Zo ging ze steeds verder lopen en begon ze het weglopen van het erf als iets leuks te zien, waardoor ze zelf aanbood om verder te gaan. Uiteindelijk ontdekte ze dat het eigenlijk sowieso wel heel erg leuk is om eens het erf achter zich te laten en samen op pad te gaan, want verderop ontdekte ze ook nog eens een heerlijk grasveld. 😉 Het resultaat: een blij paard en een blije eigenaar.
Arwen wordt er heel enthousiast van en laat zien dat ze zin heeft om met mij bezig te zijn, waardoor ik ook energieker en blijer word. Hierdoor wordt mijn houding natuurlijk ook enthousiaster en straal ik positieve energie uit – wat Arwen weer oppikt. Voilà: een positieve vicieuze cirkel.

pumps en paarden

Meer lezen of zien hierover?
Naast de wetenschappelijke onderzoeken die ik hierboven al linkte, is er op internet steeds meer te vinden over deze manier van trainen. Zo vond ik *dit* artikel van Hippologic heel duidelijk en ook *dit* artikel over positieve beloningen bij kinderen en paarden vond ik heel interessant. YouTubers Hoefwijzer en Jesse Drent gebruiken overigens ook veel +R en laten dit regelmatig zien in hun video’s. Zo heeft Fenna (Hoefwijzer) met +R ervoor gezorgd dat haar fjord Moos eindelijk in de linkergalop kon aanspringen. Ook YouTuber Amable heeft veel interessante video’s, zij werkt voornamelijk met clickertraining.

Kenden jullie de afkortingen al? en hoe passen jullie het toe? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *