MUST READ: Dit is waarom je links & rechts moeilijk uit elkaar kan houden tijdens het rijden

Rijd jij ook regelmatig de verkeerde kant op in je proef? Heb je op de A-C lijn vaak géén idee meer wat nou links en rechts is en gok je maar gewoon dat je de goede kant op rijd? Daar zijn dus twee duidelijke verklaringen voor. Lees mee!

 

 

 

Twee verklaringen
Helaas is die links-rechts struggle heel herkenbaar voor mij. Ik heb met m’n 25 jaar nog altijd moeite om die twee uit elkaar te houden, vooral als ik al gespannen ben door m’n wedstrijd. Pfff! 😉 Nu stuitte ik onlangs op een artikel waarin deze struggle verklaard werd en daarin werden twee mogelijke redenen genoemd. Ik deel het graag met jullie:

1. Je bent heel symmetrisch
Uit een Belgisch onderzoek van neuropsychologen blijkt dat je twee type mensen hebt: mensen die heel sterk rechts- of linkshandig zijn en mensen die beide handen eigenlijk wel veel gebruiken. Die laatste groep zijn mensen die bijvoorbeeld wel rechtshandig zijn, maar die op zich ook wel met hun linkerhand zouden kunnen schrijven. Die mensen worden symmetrisch genoemd en uit onderzoek blijkt dat zij automatisch ook minder makkelijk het verschil tussen links en rechts onthouden. Mensen die juist één sterke voorkeurshand hebben, kunnen makkelijker links en rechts uit elkaar houden.

2. Je denkt in beelden
Kijk, in deze verklaring herken ik mij zelf heel erg! Sommige mensen denken vooral in woorden en teksten, en anderen (zoals ik) in beelden. Beelddenkers zijn heel visueel ingesteld, vormen bij alles een beeld en doen dingen (zoals paardrijden) meer vanuit hun gevoel en niet vanuit de theorie. Bij een oefening als schouderbinnenwaarts gaan zij dus niet alle stapjes af (buitenteugel daar, binnenbeen hier, binnenschouder zus, buitenheup zo), maar zien zij de oefening voor zich en zonder echt bewust na te denken over hun handelingen, rijden ze de oefening. Hierdoor hebben beelddenkers ook meer moeite met het uit elkaar houden van links en rechts. Als beelddenker kun je daarom het beste vaak je proef visualiseren en daarmee ook visualiseren welke kant je op moet. Herhaal dit een paar keer en probeer het zo uit je hoofd te leren.

 

Herken jij je in één van deze verklaringen? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier).

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *