MUST READ: Grote kniewrongen, een goede trend of niet?

Grote kniewrongen die bovenop het zweetblad geplaatst zijn: je ziet ze steeds vaker op zadels. Ze zouden voor optimale steun en beenligging zorgen. Heel fijn natuurlijk, maar ik hoor ook regelmatig ook negatieve geluiden over de kniewrongen; dat het je houding meer kwaad zou doen dan goed.

Tijd voor antwoorden! Ik vroeg zadelpasser Anne van Vugt (Zadelkompas) om haar deskundige mening.

 

 

 

Zijn die grote kniewrongen nu wel of niet een aanrader?
Anne van Vugt: “Nou, dat ligt niet zo heel zwart-wit!  Er worden veel verschillende dingen over kniewrongen gezegd en er zijn dan ook veel misverstanden rondom wrongen. Zo wordt er vaak gezegd dat ruiters met bredere/rondere bovenbenen minder fijn zitten in een zadel met grote kniewrongen. Dat is deels waar, maar ook deels onwaar. Het antwoord ligt in alle gevallen bij wáár op het zadel de kniewrong geplaatst is.

Om te begrijpen hoe het met kniewrongen werkt, is het handig als je een klein beetje weet hoe een zadel in elkaar zit. De grote kniewrongen die je nu veel ziet, zijn bovenop het zweetblad geplaatst. Het klassiekere model heeft de kniewrongen onder het zweetblad zitten. Die kniewrongen zitten vrij ver naar voren en zijn vaak heel recht geplaatst. Daar overheen komt het tweede zweetblad, die wordt om de wrong heen gevouwen. Hierdoor hoeft de plaatsing van de wrong iets minder nauwkeurig gedaan te worden, want het tweede zweetblad ‘verzacht’ de kniewrong als het ware en functioneert zo als een soort buffer.
Wordt de wrong aan de oppervlakte geplaatst, bovenop het zweetblad, dan is de wrong veel slanker (er zit immers geen tweede zweetblad omheen gevouwen) en is de plaatsing ervan dus veel nauwer. Wil je dat de wrong steunt geeft, dan moet ‘ie ook in een andere hoek op het zadel gezet worden. Doe je dat niet, en zet je hem gewoon op dezelfde plek als bij de klassiekere zadels, dan zit de wrong heel recht en heel ver aan de voorkant op je zadel. Qua steun heb je er dan helemaal niks aan. Vandaar dat fabrikanten de kniewrong meer naar achter op het zadel plaatsen en in een ander soort hoek. Dat is heel fijn voor de steun, maar daarmee stuiten we wel op een ander probleem:

Fabrikanten plaatsen de wrong namelijk op een plek op het zadel die perfect aansluit bij het lichaam van de gemiddelde ruiter. Maar hoeveel mensen hebben nu dat ‘gemiddelde’ lichaam? De ene vrouw heeft lange bovenbenen, de ander kortere bovenbenen, ronde bovenbenen of juist smalle… Het is natuurlijk wel heel logisch dat fabrikanten die standaard maten aanhouden. Commercieel gezien is dat voor hun handigst, omdat de meeste ruiters daar fijn in zitten. Maar dit geldt niet voor alle ruiters.

De lengte en breedte van je bovenbeen bepalen hoe groot de afstand tussen je heup en de kniewrong is (dus de hoek die je bovenbeen maakt). Heb je langere en/of bredere bovenbenen, dan wordt die afstand kleiner en kan je dichter tegen de wrong aanzitten. In dat geval zit ‘ie jou dus in de weg en kan het je beenligging belemmeren.

Past de wrong en het zadel goed bij jouw lichaam, dan is dat super fijn! Past het je niet en wordt je beenligging belemmert? Ga dan na of je grote wrongen in het algemeen niet fijn vind, of dat je gewoonweg de plaatsing van die specifieke wrongen niet fijn vind. Het is niet zo dat grote wrongen per definitie niet goed zijn, het hangt allemaal af van de verhouding tussen de plaatsing ervan en jouw lichaamsbouw. Zet je de wrong iets verder naar voren of in een andere hoek, waardoor het voldoende vrijheid geeft en tevens ook ondersteuning geeft, dan is het probleem vaak direct opgelost.

Conclusie van het verhaal: geen één lichaam is hetzelfde en daardoor zijn grote kniewrongen niet per definitie goed of fout. Op het moment dat jouw lichaam ‘afwijkt’ van het standaard plaatje (langer, kleiner, smaller, ronder) en je wilt een nieuw zadel aanschaffen, dan raad ik je zeker aan om te kijken naar maatwerk! Op die manier kun je het zadel helemaal naar jouw maten aanpassen en kun je die standaarden ontwijken.”

 

Hebben jullie een zadel met kniewrongen? Wat vinden jullie ervan? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *