MUST SEE: Dit zijn de allereerste 100% vegan rijlaarzen

VEG boots
 
Ik eet al een tijdje bijna geen vlees meer. In eerste instantie vanwege milieuproblemen (het fokken van dieren voor voedsel is de grootste bijdrager aan klimaatverandering!), en later ook vanwege de nare berichten over Nederlandse slachthuizen (waarbij varkens levend gekookt en gevild worden). Maar nu ik steeds meer afkeer tegen het eten van krijg, merk ik ook dat ik afkeer krijg tegen leer. We willen met z’n allen geen bont dragen, maar leer is op de een of andere manier wel oké?! Ook daarvoor worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood. Als paardenliefhebbers zijn we dol op dieren, dus waarom nog wel andere dieren (laten) doden?

Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om leer te vervangen door vegan leer. En nu komt ook het allereerste ruitersportmerk met vegan items! Het Italiaanse merk Fratelli Fabbri introduceerde dit jaar de VEG Boots: vegan rijlaarzen die 100% diervrij zijn, met als doel om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Customizen zoals jij wil
Deze VEG rijlaarzen hebben ruim een jaar lang allerlei testen ondergaan om de kwaliteit te waarborgen, zodat je (bijna) geen verschil merkt met leren rijlaarzen. Door de constructie blijven de laarzen juist langer mooi en zijn ze makkelijker schoon te maken. Net zoals bij de andere Fabbri rijlaarzen, kun je het standaard model kopen, maar ook een customized model. Je kunt dus zelf de kleuren samenstellen, extra sierranden kiezen, mooie lakdetails etc. Super fijn!

De laarzen worden handgemaakt in Italië. Bestellen kan gewoon via de website van het merk (klik hier).
 

VEG boots

VEG boots 3Je kunt de rijlaarzen naar eigen wens customizen, zoals bv. bovenstaande looks.

 

Een super initiatief vind ik! Wat vinden jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

17 Comments

 1. Fantastisch! ❤

 2. Ik vind dit echt super. Zat hier al een tijdje op te wachten👍👌

 3. Echt super dat deze optie er nu is.
  Maar wat is het verschil van vegan leer dan met b.v. Imitatie leer of kunststof, want dat soort laarzen zijn toch al wel langer verkrijgbaar?
  Zijn die dan niet helemaal vegan of zijn deze vegan laarzen kwa kwaliteit meer te vergelijken met echt leren laarzen?

  1. Klopt, vegan leer is niet hetzelfde als gewoon nepleer. 🙂 Vegan leer is ecologisch goed afbreekbaar (en vaak gemaakt van plantaardige stoffen), nepleer niet.

 4. Misschien een kritische noot: Van wat worden die vegan producten dan wel gemaakt? Als het uit een of andere soort kunststof gemaakt wordt is de ecologische voetafdruk ook niet te onderschatten. Gewoon leer is huid, en teert weg. Het wordt dus gewoon weer 100% afgebroken door Moeder Natuur zelf. Kunststof daarintegen is een bedreiging voor ieder levend wezen op aarde.
  Ik zie zelf heel graag dieren, en dat er misbruiken bestaan, da’s juist. Zou het niet beter zijn om enkel leer/vlees van slachthuizen te kopen die de dieren stressvrij slachten? Ze kunnen dat zelfs met bizons, want de minste stress geeft door de adrenaline bij bizons zwarte plekken op het vlees waardoor het onconsumeerbaar wordt. Als ze bizons zonder verdoving en zonder stress kunnen slachten, wetend dat die dieren met zo min mogelijk menselijk contact worden gekweekt in kuddes, dan moet het toch zeker lukken met veel kleinere dieren die mensen gewoon zijn?

  1. Dankjewel voor je reactie en kritische noot! Vegan leer is wel iets anders dan zomaar nepleer. Vegan leer is ecologisch afbreekbaar en daarom beter voor het milieu dan nepleer.
   Goed punt inderdaad over slachthuizen die stressvrij slachten! Ze zouden eigenlijk strengere en betere/meer controles moeten uitvoeren om dat voor elkaar te krijgen. Maar dan heb je wel nog steeds te maken met het milieuprobleem: het fokken van dieren voor hun vlees en huid vraagt zóveel van de aarde. Alleen al het water dat nodig is om koeienvoer te kunnen maken, waardoor er geen water meer over is voor arme mensen in bv. Afrika.. Zo lastig allemaal!!

 5. Leuk artikel en erg fijn voor de mensen die een ander alternatief willen voor leer en kunststof, maar ik wil wel aangeven dat wat er wordt gezegd over de slachthuizen en waar het leer vandaan komt niet volledig klopt… jammer dat de boerensector zo weer negatief word benaderd…

  1. Ik snap je reactie helemaal! Heus niet alle slachthuizen werken op die manier, maar er zijn nu eenmaal wel keiharde bewijzen dat sommige walgelijke praktijken echt gebeuren in een aantal slachthuizen hé.. Met foto’s en video’s en al.

   1. diervriendelijk en stressvrij slachten bestaat niet.. moord blijft moord.

 6. De grootste voetafdruk die wij zetten op aarde is dankzij het overmatig consumeren van goederen. De goedkopen troep van bijvoorbeeld de action/bazaar. Alle spullen die we overal bijkrijgen en vervolgens niet gebruiken. Het kunstmatige eten wat alleen maar vulmiddel en dikmakers zijn. De veel te goedkopen vakanties/vliegreizen…..iedereen doet dit……iedereen wijst naar anderen. Nee, de landbouwsector is in mijn ogen niet de koploper….wij zijn het allemaal met onze ik moet ook alles hebben en dan nog meer..

  1. Absoluut! Ons consumptiegedrag moet ook echt drastisch veranderd worden, net als het gemak waarmee we naar de andere kant van de wereld kunnen vliegen!

 7. Helemaal mee eens Jolande! Nepleer hoeft overigens ook helemaal niet milieu vriendelijker te zijn.

  1. Absoluut! Er zit dan ook een groot verschil tussen nepleer en vegan leer. Die laatste is namelijk ecologisch afbreekbaar. 🙂

 8. Wat gebeurt er met een paard dat niet meer te berijden is? Dit eindig of bij de distructor of bij de slager…..
  Alle dieren die wij hierin nederland hebben dienen de mens: huisdieren, paarden, landbouwdieren enz.
  Vegan leer pfff wat een lachertje, gemaakt in het corrupte Italië. Ja mensen blijf maar geloven in al die onzin…

  1. Oef wat een boze reactie! 🙂 Ik ben heel benieuwd, heb jij bronnen gevonden waaruit blijkt dat vegan leer inderdaad een lachertje/verkooptruc is? Hoop het toch niet…

 9. Nieuwsbericht NOS 21 februari 2018..zegt genoeg. Marketingtruc en zeer zeker niet milieubewuster als echt leer..🙈

  1. Veganistisch leer worden gemaakt van synthetische stoffen als polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Dit is NIET ecologisch afbreekbaar!
   Hé… de opmerking van Jolande (van 17 september) over de sporen op de foto is weg?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *