NIEUW IN M’N ZADELKAST: Zadel van Fryso (en nee, ik heb geen Fries!)

Yes yes yes: na een paar weken wachten is dan eindelijk mijn nieuwe zadel er! Ik heb gekozen voor een zadel van het merk Fryso. Waarom ik die keuze maakte? Kijk en lees mee!

Oh enne: dit artikel is NIET gesponsord door Fryso 😉 Ik ben gewoon heel erg blij met m’n nieuwe zadel en ik deel het graag met jullie!

 

LijntjeLijn

 

Mijn nieuwe zadel:

Fryso zadel

Fryso zadel

Voor de geïnteresseerden; het dekje dat ik hier onder mijn zadel heb liggen, is van PS of Sweden. Prachtige dekjes van super goede kwaliteit, aanrader!

 

Waarom een nieuw zadel en waarom Fryso?
Oke, bij het begin beginnen. Ik heb Arwen dit voorjaar gekocht en nam daarbij ook het zadel van haar oude eigenaar over. Al snel bleek dat deze helaas niet goed lag; dekjes schoven weg, singelwondjes, drukplekjes et cetera. Het zadel klapperde, het verschoof, het drukte veel te veel op d’r rug, oftewel: het paste gewoon écht niet meer.

Misschien weten veel mensen het niet, maar Fryso zadels zijn allang niet meer voor uitsluitend Friese paarden. Daarbij heb ik altijd veel goede verhalen gehoord over ’t Tweespan en over Fryso zadels, én ik zag dat Fryso net twee nieuwe modellen had gelanceerd die geschikt zijn voor paarden met een korte rug en een hoge schoft. Precies wat Arwen heeft. Top! De zadelmaker van Fryso is ontzettend kundig en denkt graag met je mee. Ik vond het een heel relaxte ‘passessie’. Hij nam uitgebreid de tijd, waarbij hij ook slecht passende zadels op Arwen legde, alleen maar om het aan mij te laten zien en om mij te uit te leggen wanneer een zadel nu echt goed ligt. Handig!

 

Fryso Comfort AE Special
Een mondvol, maar zo heet het model dat ik nu voor Arwen heb. Het zadel heeft een korter panel en daarom geschikt voor haar korte rug. Daarbij heb ik gekozen voor een 17 inch, in plaats van 17.5. Ik pas er (thank god!) mooi in en het past ook mooier op Arwen. Het zadel heeft een monoflap en kniewrongen. Het zwaartepunt van het zadel ligt voorin en door het gebruik van een zadelboom met langere boomtakken, houdt het zadel meer lift en wordt de druk achter de schouders van het paard geminimaliseerd. Ik vind het zadel ontzettend fijn en comfortabel zitten.

Ik ben gelukkig niet veeleisend qua looks van een zadel. Arwen heeft een wat moeilijke bouw en het belangrijkste is dat een zadel gewoon goed ligt. Maar oh my: ik vind dit zadel wel echt heel mooi! Ik ben fan van die ronde vormen en vind het design van het zweetblad heel gaaf. Love it! Ik moet alleen nog even een setje beugelriemhoesjes aanschaffen, zodat dat mooi aan de onderkant zit. 🙂

Anyway, ik ben helemaal blij met dit zadel. Dus wellicht een tip voor anderen die een fijn zadel zoeken voor hun paard met korte rug (en hoge schoft) ? 🙂 Meer info over het model kun je vinden op de website van Fryso, klik hier.

 

Ik ben heel benieuwd: wie van jullie rijdt er nog meer met een Fryso zadel? En met welk model? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

 

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *