OP STAL BIJ: Adelinde Cornelissen (+vlog)

 

Onlangs ging ik samen met onze fotograaf richting Nijkerk; we gingen op bezoek bij Adelinde Cornelissen! Benieuwd hoe een typische werkdag van Adelinde eruit ziet en wat haar toekomstplannen zijn (met Parzival)? Lees dan snel verder!

tekst

 

OprijlaanDe prachtige oprijlaan van landgoed Balkenschoten – waar de stal van Adelinde gevestigd is.

Boederij

Hoelang is dressuurstal Adelinde Cornelissen al gevestigd op landgoed Balkenschoten?
“Ik zit hier sinds 2010, dus vijf jaar nu al. Er zit hier ook een springstal (Stal van der Schans) en nog twee dressuurstallen, waar ik ook les geef.

We beschikken hier over alles wat je maar kunt wensen: een buitenbaan, binnenbaan, paddocks, wei, stapmolen, longeercirkel, het landgoed heeft zelfs een eigen bos waar je een ontspannen ritje kunt maken. Instappen en uitstappen doe ik dan eigenlijk ook altijd wel het door het bos.

Maar misschien wel het allerleukste van het landgoed: de galoppeerbaan. Dat vind ik helemaal geweldig, vooral met de jonge paarden!”

Voorkant gebouwLinks op de foto de binnenbaan + kantine.

Rijbaan

Interview

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
“Ik begin om 6 uur; dan voer ik de paarden. Dit doe ik iedere ochtend zelf, heel fijn vind ik dat. Dan zie ik gelijk hoe ze er bij staan en hoe ze zich voelen. Je hebt gelijk in de gaten of ze anders reageren dan normaal. Dat vind ik heel prettig, maar het betekent wel: iedere dag om 6 uur eruit!

Daarna ga ik altijd lekker een rondje hardlopen. Meestal door het bos of de galoppeerbaan, maar nu de dagen korter worden en het ’s ochtends nog erg donker is, ga ik vaak buiten langs de weg een rondje. Daarna, rond half 8, zit ik op het eerste paard.

Op het moment staan er hier 12 paarden, waarvan er 11 in training zijn. Er zit een merrie bij die nu even als fokmerrie wordt gebruikt, dus haar trainingen staan even op pauze. Ik rijd meestal een stuk of acht paarden per dag, de andere paarden worden dan gelongeerd of hebben lekker een dag ‘vrij’.

Rond drie uur begin ik vervolgens met les geven. Dus voor drie uur moet ik echt wel alle acht de paarden gereden hebben, dat vergt een goede planning! Ik geef meestal tot zo’n 19.30u les en als de dag voorbij is doe ik vervolgens ook zelf weer de laatste ronde hooi voeren.”

Klinkt als een heel drukke dag! Vind je het af en toe niet zwaar?
“Nee, ik vind het écht heel erg leuk om te doen! Ik rijd alle paarden zelf en op dit moment hebben we echt alleen maar leuke paarden op stal waar ik allemaal wel een klik mee heb. Het enige wat ik graag zou willen, is dat de dag meer uren heeft, haha!”

LesgevenAdelinde geeft les aan een leerling uit Zweden.

Lesgeven 2

quote bordNaast de rijbaan hangt dit krijtbord met inspirerende quotes, onder andere:
‘If you do what you did, you get what you got’
‘Winners train, losers complain’
‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’

Hoofdstellen

ZadelkamerDe handtekening van Adelinde kun je overal terugvinden; op de bedrijfskleding, maar ook op deze stoelen!

Wat is je favoriete moment op de dag?
“Noem me gek, maar dat is toch wel echt als ik om 6.00 uur ’s ochtends op sta en de paarden ga voeren. Het voeren ’s ochtends vind ik geweldig; het is dan heerlijk rustig, de paarden staan er topfit bij… een heel fijn gevoel!”

Uit stal

ParcivalParzival tijdens een wandelingetje met zijn groom.

Wat zijn je toekomstplannen? En je plannen met Parzival?
“Parzival loopt sowieso nog een paar concoursen. Volgend jaar is hij 19, het laatste jaar dat hij internationaal mag lopen. Ik heb altijd gezegd: zolang hij het spelletje leuk blijft vinden, gaan we door. Ik laat ‘m natuurlijk niet meedoen als we slechts een 10e plaats zullen halen, maar hij doet het ook gewoon nog heel goed! We gaan we gewoon nog even lekker door.”

Heb je al een idee wanneer zijn afscheid zal plaatsvinden?
“Nee, helemaal nog niet! Veel mensen vragen mij dat, maar weet je, omdat hij het nu nog zo goed doet, voelt het ook niet alsof ‘ie al afscheid moet nemen. Ik ben er daardoor nog helemaal niet mee bezig. Natuurlijk ben ik niet gek en weet ik dat het er wel aan zit te komen ergens volgend jaar – maar ik laat dat afhangen van hoe hij voelt. Als het moment daar is, voel ik dat vanzelf wel.

Vanaf volgend jaar gaat mijn nieuwe topper Aqiedo écht knallen. Dan wordt het zijn tijd. Parzival is niet te vervangen, maar het is zeker weten een goede opvolger! Daarnaast doet Zephyr het ook heel goed, loopt ook Grand prix. Verder heb ik nog veel jonge paarden hier staan en daar zitten echt talenten tussen. Ik weet, ze zijn ze jong, maar eigenlijk vind ik dat wel heel erg leuk. Het is heel anders, maar het opleiden en weer het hele traject volgen is erg leuk om te doen. Dat heb ik met Parzival ook gedaan; die begon ik toen hij slechts vijf jaar was.”

BospaadjeHet landgoed heeft een eigen bos + galoppeerbaan, zodat je er ook heerlijke ontspannen ritjes kunt maken.

Wei

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *