PAARDEN & STUDIE: Bobbie Bary geeft tips

10338252_10152028963616980_2573905471837602353_n

 

Een eigen paard, lessen volgen, wedstrijden rijden en een fulltime studie of baan; hoe houd je het vol?!

Bobbie Bary weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om de sport te combineren met een studie; In haar vrije tijd is ze een succesvolle internationale eventingamazone, maar doordeweeks zit ze bijna iedere dag in de collegebanken.

 

 

1. Je hebt een druk leven, of niet?
“Best wel, haha! Ik studeer Diergeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en buiten mijn studie om train ik mijn paarden. Op dit moment zijn dat 5 sportpaarden, voor zowel spring- als eventingsport. Gelukkig heb ik veel hulp op stal van geweldige mensen, die altijd klaarstaan om mij te helpen.”

2. Hoe zien jouw dagen eruit?
“Ik sta iedere dag tussen 7 en half 8 op. In het weekend vaak wat eerder omdat we dan op wedstrijd gaan. Ik heb bijna iedere dag college maar het rooster varieert, daardoor heb ik soms heel lange dagen op school (van 9 tot 5) en soms juist halve dagen. Op die kortere dagen probeer ik zeker 4 paarden te rijden. Andere dagen lukt dit niet, dan rijd ik er meestal 2 of 3.”

Bobbie met haar paard Vulcan tijdens CSI2* Bonheiden

Bobbie met haar paard Vulcan tijdens CSI2* Bonheiden

3. Vind je het lastig om een studie met de sport te combineren?
“Ja het is soms best wel even puzzelen. Het vergt veel discipline, er is eigenlijk nooit een dag dat ik niets hoef. Soms is dat balen, vooral als ik moe ben, maar de paarden zijn mijn leven. Die zou ik nooit willen missen!”

4. Heb je bepaalde trucs om tijd te besparen?
“Ik ben niet zo’n ochtendmens, dus ik vind het niet fijn om ’s ochtends de wekker eerder te zetten om alles voor te bereiden. Dat doe ik liever ’s avonds al; dan maak ik mijn ontbijt en lunch en leg ik het klaar in de koelkast. Ook pak ik mijn tas al in en leg ik mijn kleren klaar. Zo vergeet ik niks als ik ’s ochtends met een slaaphoofd rondloop, haha!”

1235963_541983462524003_563988813_n

5. Heb je nog belangrijke tips voor anderen?
“Om je werk of studie te combineren met paarden moet je constant je focus verleggen, zeker als je serieus met de sport bezig bent. Dit vergt veel energie en discipline. Zorg er dus voor dat je plezier houdt in het rijden, dan maakt het je niet uit. Dat is immers ook de reden waarom je in eerste instantie bent begonnen met paardrijden!

Een tweede tip is planning. Planning is hét sleutelwoord. Plan je trainingen, wedstrijden, tentamens, en deadlines. Maar plan ook bijvoorbeeld een middag of zelfs een hele dag niks. Dan beloon je jezelf en je paard. Je kunt je hoofd leegmaken en de dag er na weer fris beginnen!”

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *