PERSOONLIJKE COLUMN: Waar ligt de grens voor setjesliefhebbers?

 

 

Op Pumps & Paarden schrijf ik dagelijks over de mooiste setjes, bandages met gekke prints, oornetjes met glitters en frontriemen die net kroontjes lijken. Hartstikke leuk allemaal, maar er komt ook regelmatig kritiek op. Logisch ook, want worden onze paarden door al die spullen niet een soort Barbie paarden? Circus artiesten met gekke pakjes aan? Toen ik onlangs bovenstaand plaatje tegenkwam op Facebook vroeg ik mij dan ook af: waar ligt mijn grens? 

 

l

 

Stallen met gouden knoppen
Tot 15.00 uur ben ik aan het werk voor Pumps & Paarden. Ik tik net mijn laatste artikel (over een blauw setje) af en klap mijn laptop dicht. Tijd om naar stal te gaan. Of stal? Eigenlijk is het meer een boederij waar Daisy staat. Niks geen gouden knoppen op de staldeuren, geen perfect aangeveegd gangpad, geen longeercirkel, geen wasplaats met warm water, maar wél een mega groot weiland waar je u tegen zegt en een fijne kudde waar Daisy in staat. Tuurlijk vind ik het jammer dat de stal niet supersonisch luxe is, maar Daisy staat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in een kudde op het land en eigenlijk vind ik dat 100 keer belangrijker dan een sprookjesachtige stal.

Iedere middag als ik Daisy kom ophalen, zitten haar witte benen onder de groene grasvlekken en is haar deken omgetoverd tot een wandelende vogelpoep-vlek. Haar witte staart is inmiddels bruin geworden, maar we hebben geen warm water dus dat laat ik met deze kou lekker even zitten. Onder deze vieze pony schuilt wel een heel blije pony, die iedere dag lekker buiten staat en het goede leven leeft.

Tijd om haar op te zadelen. Vandaag pak ik mijn favoriete Flower dekje van Subscribe Sports. Ik heb mijn bijpassende trui en broek aan. Beenbescherming laat ik achterwege, bandages vind ik niet nodig en peesbeschermers doe ik alleen om als we naar onze wekelijkse springles gaan. Ik maak m’n nieuwe zadelsieraad van Saddle Jewels vast aan het zadel en terwijl ik dit doe zie ik dat ik twee verschillende sokken aan heb, oeps. Ik doe m’n shiny laklaarzen aan en pak het hoofdstel met bling frontriem. Klaar om te gaan!

Als ik zo naar bovenstaand plaatje kijk, weet ik eerlijk gezegd niet zo goed in welke categorie ik val. Daisy lijkt als ze de wei uit komt meer op de pony rechts, ik heb letterlijk iedere dag twee verschillende sokken aan en die staart van Daisy is nog stééds niet spierwit. Wel heeft ze een prachtig setje aan.

 

Daisy
Knappe Daisy op haar favoriete plekje: de wei 😉 

 

“Het gaat toch om hoe je rijdt”
Op de Facebookpagina van Pumps & Paarden vraag ik altijd naar jullie mening. Vinden jullie de kroontjes frontriemen leuk of gaat het te ver? En wat vinden jullie van bandages met prints? En van groene rijlaarzen? Hoewel vrijwel de meeste reacties altijd positief zijn, vinden sommigen het soms toch echt te ver gaan. Soms ben ik het er mee eens, maar soms ook niet.

Als eigenaar van Pumps & Paarden probeer ik altijd ergens een grens te trekken. Heeft het paard echt last van het product? Veroorzaakt het voor pijn, jeuk of iets anders, dan plaats ik het absoluut niet. Maar gekke dekjes met matching rijbroeken: waarom niet?! De meest gemaakte negatieve opmerking is: “Belachelijk! Het is geen modeshow, het gaat toch om hoe goed je rijdt”. Helemaal mee eens. Maar je kunt toch ook goed rijden met een mooi dekje en matching kleding? Waarom kan het niet beiden? Ben ik slecht voor mijn paard omdat ‘ie een ontzettend mooi dekje op heeft en een frontriem die alle kanten op blingt? Nee toch? Zolang je paard er geen last van heeft, zolang jij je rijtechniek belangrijker blijft vinden dan een dekje en zolang jij het welzijn van je paard vóór een glitter frontriem zet, dan ben je toch helemaal prima bezig?

 

Paardenpoep en laklaarzen
Na een heerlijke buitenrit met veel galop komen we terug op de boerderij en zadel ik haar af. Dekje eraf, hoefjes uitkrabben, deken weer omdoen en op naar de wei. Eenmaal in de wei zit de eerste vogelpoep alweer op Daisy’s mooie, nieuwe deken en net als ik me wil omdraaien, zie ik dat ik met mijn shiny laklaarzen voor de helft in een verse paardenpoep sta. De perfecte mix, toch? 😉

 

Waar ligt jullie grens? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina, klik hier!

You may also like

8 Comments

 1. Als we dan toch meningen aan het geven zijn: ik vind dat jij vooral lekker moet schrijven waar je over wil schrijven. Als je niet van setjes en bling houdt lees je toch gewoon niet?

 2. Zelf vind ik setjes wel super leuk enzo, maar er moet een grens zijn, zolang je paardje maar gelukkig is en paard kan zijn. Als dat is met een mooie panterprint deken is, vind ik het prima als ze maar lekker paard mogen zijn en niet verplicht op stal moeten staan omdat ze schoon moeten zijn.. dan poets je maar een keer vaker .. is mijn mening ?

 3. Iedereen moet doen wat hij wil.
  Ik persoonlijk heb een hekel aan setjes bling en lak, vooral allen in 1.
  Ook ik heb wel een setje, ook ik heb een bling frontriem maar ik ben van mening dat het om het paard en het rijden gaat en niet op wat je er allemaal opplakt en aanhangt.
  Een mooie set kan ik wel waarderen als het maar niet TE is!
  Natuurlijk lees ik pumps en paarden. Altijd leuk om te horen wat andere mensen vinden.
  Gelukkig zijn we niet allemaal gelijk met dezelfde menig

 4. Als ik setjes langs zie komen in een nieuwe catalogus van mooie merken dan ben ik altijd mega enthousiast en droom ik weg hoe ze zullen staan op mijn bijrijd fries.
  In werkelijkheid is het heel anders, ik ben student en heb het geld daardoor harder nodig voor mijn kamer. In tegenstelling tot sommige andere studenten betalen mijn ouders mijn studie, dat scheelt enorm kan ik je zeggen (daar ben ik ze dus hartstikke dankbaar voor)
  Ik heb thuis (maar) 4 dekjes, alle 4 matchen ze net niet bij mijn rijbroeken. Eerlijk gezegd interesseert het me dan ook echt totaal niet, ik ben veel praktischer ingesteld: fluor geel voor op buitenrit, wit voor wedstrijd, blauw en grijs-roze wissel ik af en kijk ik welke droog is… kortom: heerlijk om naar te kijken, maar zeker geen prioriteit.

 5. Ik ben zelf altijd wel in setje al mijn kleding is aangepast op het dekje waar ik die dag mee rij. maar dat is het ook wel.mijn paard komt elke dag lekker buiten met de anderen. en we gaan ook veel op buitenrit wat ik nog fijner vind dan de wedstrijden. Ik loop veel in mijn rij kleding dus heb hier ook meer van dan gewoon kleding wil ik er toch wel een beetje leuk uitzien 🙂

  1. Ik ben zelf altijd wel in setje al mijn kleding is aangepast op het dekje waar ik die dag mee rij. maar dat is het ook wel.mijn paard komt elke dag lekker buiten met de anderen. en we gaan ook veel op buitenrit wat ik nog fijner vind dan de wedstrijden. Ik loop veel in mijn rij kleding dus heb hier ook meer van dan gewoon kleding wil ik er toch wel een beetje leuk uitzien 🙂

 6. perfecte mix, Mara! kleurtjes, modekeuzes, modelletjes of styling, ik vind dat het allemaal moet kunnen, ook in de paardensport (in andere sporten worden ook trends en mode geïntroduceerd). Een beetje verwennerij voor jezelf en een gezonde dosis fierheid over je paardje mag toch en dat moet iedereen voor zichzelf invullen hoe ze dat zien. Zolang als het welzijn van en het correct werken met je paard maar blijft primeren!

 7. Hele leuke en activerende column en ik denk eigenlijk hetzelfde, alleen mijn budget voor mooie setjes ed is iets kleiner hahah

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *