Q&A: Aquatraining, dan kan ik toch net zo goed door de zee stappen?

Aquatraining wordt steeds populairder. Niet alleen bij revalidatie of topsportpaarden, maar ook voor het ‘gewone’ paard. Samen met Martine Wijkhuizen, eigenaar van AquaDynamics, geef ik in dit artikel antwoord op alle meest gestelde vragen. Liep mijn eigen paard er bijvoorbeeld in één keer in? Raken ze weleens in paniek? En kan je niet net zo goed door de zee stappen?

aquatraining ervaringen

Ik ga al een tijdje met mijn merrie Arwen naar de aquatrainer. Ik ben hier mee begonnen omdat ik er heel benieuwd naar was (zodat ik er ook over kon schrijven op Pumps & Paarden!), en omdat deze training goed is voor Arwen. Ze heeft verbeend kraakbeen in beide voorbenen en daarom is het extra belangrijk dat zij goed haar lichaam gebruikt. We doen de sessies bij AquaDynamics, het bedrijf van Martine Wijkhuizen. Martine heeft heel veel ervaring en is heel kundig. Ze weet precies wat ze doet en dat vind ik heel fijn. Ik vind de aquatrainer een mooie afwisseling naast de dressuurtrainingen, de wekelijkse buitenrit en om de week springles.

Via Instagram Stories heb ik een tijdje terug gevraagd wat jullie vragen (of vooroordelen) over aquatraining zijn en ik kreeg méga veel binnen! Genoeg input dus voor een Q&A!

aquatraining ervaringen

Wat traint je paard precies in de aquatrainer?
Martine Wijkhuizen: “Tijdens de training wordt vooral balans, spierkracht en lossigheid getraind. Doordat ze hun benen over het water tillen, kantelt het bekken. Ze komen los in de bovenlijn en gewrichten, en bouwen meer spierkracht en balans op. Het paard wordt sterker, gaat rechter bewegen in een rustig staptempo en krijgt daardoor alle tijd om geconcentreerd te bewegen. Een fijne bijkomstigheid is dat de stap verbeterd wordt. De paarden worden ontspannen en onbelast getraind, waardoor het een plezierige aanvulling is op hun (meestal) eenzijdige training thuis.

Ik probeer tijdens de intake een goed beeld te krijgen van hoe het paard thuis gemanaged wordt. Tijdens de sessies daarop bespreken we hoe het de afgelopen periode is gegaan en ik probeer daar dan echt op in te spelen. Veel problemen tijdens het aquatrainen komen overeen met rijtechnische problemen onder het zadel: scheefgaan, onbalans, strak in de bovenlijn, ongelijk bewegen of kort stappen.

Voor paarden die revalideren of aan het opbouwen zijn, is het grootste voordeel dat het een heel gecontroleerde training is. Je kunt je paard trainen zonder teveel uitspattingen, zeker na een peesblessure. Doordat de waterhoogte de belasting bepaald, kun je heel gedoseerd en nauwkeurig te werk gaan. Dit gebeurt altijd in samenspraak met de kliniek of arts. De meeste paarden komen binnen met allerlei peesblessures, bovenlijn en rugblessures (SI gewricht), knieproblemen en opbouwen na operaties. De paarden raken lekker hun energie kwijt en de rest van het lichaam wordt ook getraind. Let op: de aquatrainer is geen wondermiddel, maar kan bij veel problemen een onderdeel van herstel zijn. ”

Lopen de paarden er bij de eerste keer gelijk op? Raken ze weleens in paniek?
Martine Wijkhuizen: “In alle jaren dat ik dit werk doe, is er nog nooit een paard geweest dat er NIET in wilde. Het is voor paarden vaak makkelijker dan de trailer inlopen, omdat het veel ruimtelijker is. De eerste keer nemen we alle tijd: lijntje erlangs, voldoende snoepjes en als ze er in staan gaan we langzaam starten. We doen vrij snel het water erbij, dan wordt het geluid van hun stappen op de loopband gedempt en mijn ervaring is dat ze het water gewoon heel erg leuk vinden! Er is nog nooit een paard geweest dat in paniek is geraakt of dat bij de tweede sessie er niet meer in wilde. Overigens zit er een noodknop op de aquatrainer, voor het geval dat.”

Mara: Mijn sensibele merrie kan op vreemd terrein best wel gespannen zijn, dus ik was heel benieuwd of ze zomaar de aquatrainer in zou lopen. Maar het viel allemaal hartstikke mee: ze heeft geen seconde getwijfeld, ze liep er zó op! Toen de loopband aan ging, snapte ze soms nog niet helemaal dat ze moest blijven stappen. Dan deed ze twee stappen en ging daarna weer stil staan. Ze had daarna wel heel snel door wat de bedoeling was en de weken erop ging ze er altijd met gemak in. Geen probleem!

Hierboven zag mijn sensibele merrie voor de allereerste keer de aquatrainer. Zonder twijfelen loopt ze erin, alsof ze niks anders gewend is!

Kun je niet gewoon door de zee stappen? Dat is toch hetzelfde?
Martine Wijkhuizen: “Deze vraag krijg ik regelmatig. Ik stimuleer het heel erg dat klanten ook lekker op het strand gaan rijden met hun paard, of door plassen rijden: gevarieerd werk op elk niveau en in elke discipline. Maar om echt gericht te trainen in het water, is het veel beter voor het lichaam om dit onbelast (zonder ruiter) te doen. Daarbij zorgt de nauwkeurig afgemeten waterhoogte en de snelheid van de loopband voor meer effectiviteit van de training. Die snelheid is een belangrijk trainingscriterium. We zoeken eerst de meest comfortabele snelheid voor het paard, zodat ‘ie kan ontspannen en een ritme kan vinden. In een later stadium kunnen we dit aanpassen door te schakelen. Loopt je paard te klein of juist te groot, te traag of te snel? Dat kunnen we verbeteren door de snelheid te regelen. Het is ten allen tijden belangrijk dat het paard in een ritme en in balans blijft lopen.

Doordat de loopband vrij smal is, kan er niet scheef of wijd gelopen worden. De bewegingen zijn dus veel meer gecontroleerd. Daarbij is het belangrijk dat de bovenlijn hierbij ontspant en los wordt, iets wat op het strand in veel gevallen niet lukt omdat de ruiter er dan op zit en het paard vaak wat meer gespannen is.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Martine Wijkhuizen (@aqua.dynamics) op

Op bovenstaand filmpje kun je goed het lichaamsgebruik op diverse waterhoogtes zien.
1: water op kogelhoogte. 2: water op 1/2 pijpbeen. 3: water net onder de sprong.

Wanneer ga je verschil merken?
Martine Wijkhuizen: “De meeste klanten voelen al vrij snel, na een paar trainingen, verschil van bewegen. Meer lossigheid en balans. Het trainen van spierkracht en meer bespiering heeft een langere periode nodig. Vooral het verschil van bespiering heeft een consequent en strak schema nodig. Wat je moet onthouden, is dat er een goede regelmaat moet zitten in het aquatrainen. Het werkt niet als je maanden niet komt en dan weer eens een training meepakt. Je moet het zien als een bezoek aan de sportschool: regelmaat is het belangrijkst.”

Mara: Het grootste verschil bij mijn merrie heb ik gemerkt in haar balans en bovenlijn. Toen ik haar kocht, was ze erg strak in haar bovenlijn en vond ze het lastig om in balans, over beide schouders, te lopen. Daar is ze in de afgelopen twee jaar gigantisch in verbeterd, mede dankzij de aquatraining. Het gaat haar veel makkelijker af en ze is véél losser in haar lijf. Ik vind het echt top dat de aquatrainer daarbij kon helpen, zodat het niet te eenzijdig voor haar werd – met alleen maar onder het zadel trainen. Ik heb een paar periodes gehad waarbij ik minder vaak naar de aquatrainer kon, dus het is niet consequent genoeg geweest om ook echt in de bespiering verschil te merken.

Hoe kun je de aquatrainer toepassen in combinatie met je andere trainingen?
Martine Wijkhuizen: “Als je aquatrainen gebruikt als aanvulling van je training, dan is één keer per week voldoende. Voor sportpaarden die echt naar een piekmoment toewerken zou ik meerdere keren per week aanraden, en daarna weer langzaam afbouwen. Zo heb ik bijvoorbeeld klanten uit de IJslandersport, drafsport, endurance en eventing.

Vooral in het begin is het belangrijk dat je goed naar je paard luistert. Op de dag van de aquatraining is het fijn om je paard na de sessie nog wat te laten bewegen. Bijvoorbeeld even wandelen. In de beginperiode kan je paard de dagen erna last hebben van spierpijn of vermoeidheid. Een rustdag is niet nodig, maar soms moet je de dagelijkse activiteit wel een beetje aanpassen.”

aquatraining ervaringen

Is het water in de aquatrainer niet heel vies met al die paarden?
Martine Wijkhuizen: “Het water dat bij ons in de aquatrainer gebruikt wordt, is grondwater uit een bron op 40 meter diepte. Het water bevat daardoor veel zwavel en is daarom ook voor paarden met huidproblemen heel geschikt. Elk paard krijgt vers water. Na elke sessie pompen we het water weg en krijgt het volgende paard weer vers water. De temperatuur van het water is constant 7 graden, een mooie bijkomstigheid hiervan is dat de benen gekoeld worden tijdens de training. Na de training worden de benen afgespoten, zodat alle mestresten verwijderd zijn.”

Wat gebeurt er als je stopt met aquatrainingen?
Martine Wijkhuizen: “Nadat je stopt met aquatraining (bijvoorbeeld omdat het paard voldoende herstelt is na de blessure of omdat je gewenste resultaten hebt in de trainingen), valt je paard natuurlijk niet meteen terug in zijn oude conditie of gewoontes. Het is wel zaak om het thuis bij te houden. Je paard is weer een stapje verder in zijn proces en kan verder naar de volgende fase. Ik heb een aantal paarden die al jaren bijna wekelijks komen als onderhoud. Dit zijn veelal paarden met kissing spines, artrose en andere bovenlijn-problemen. Zonder de aquatraining komen de lichamelijke ongemakken vaak weer terug. Door wekelijks te aquatrainen, blijven ze net los genoeg en functioneren ze beter.”

Voor welke niveaus en welke paarden is het geschikt?
Martine Wijkhuizen: “Er zitten geen eisen aan het aquatrainen. Bij mij komen paarden en pony’s van alle niveaus en disciplines: van een Shetlander tot een Grand prix-paard. Veel paarden die recreatief worden ingezet en soms een wedstrijdje, zoals Mara en haar merrie. Ook veel oude paarden, om in conditie te blijven, en jonge paarden om het paard een goede start te geven. Van alles wat, dus!

Een losse sessie kost €40 en een abonnement (10 sessies) kost €380. Een sessie duurt ongeveer 25 minuten, afhankelijk van de leeftijd en het niveau. Check Aqua-Dynamics.nl voor meer info.

aquatraining ervaringen

VIP-giveaway
Deze week heb ik echt een méga toffe prijs te verloten onder de VIP’s: namelijk een gratis aquatraining bij AquaDynamics! Let wel op: AquaDynamics is gevestigd bij Paardenkliniek Hollands Kroon in Middenmeer (Noord-Holland). Het is belangrijk dat je daar zelf heen kunt komen.

Zo maak je kans:
1. Je moet ingeschreven staan als VIP (klik hier)
2. Volg AquaDynamics op Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier)
3. Laat op mijn Facebook (klik hier) en/of Instagram (klik hier) een reactie achter waarin je aangeeft dat je graag meedoet.

Volgende week vrijdag wordt de winnaar in de VIP-nieuwsbrief (e-mail) bekend gemaakt, dus check dan zeker even je mailbox. Veel geluk!

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *