SHOPPING GUIDE: 9x singels voor gevoelige paarden

Met een merrie die echt een prinsesje op de erwt is, kun je je wel voorstellen dat ik mij de afgelopen jaren heb suf gegoogeld naar zachte zadeldekjes, zachte halsters en comfortabele singels. Sharing is caring, dus in dit artikel laat ik 9 singels zien die geschikt zouden zijn voor gevoelige paarden en die ik dus eventueel wel interessant vond voor mijn eigen paard.

Let op: singel nummer #2 heb ik zelf, maar de overige 8 singels heb ik (nog) niet uitgeprobeerd. Ik kan daarom niet zeggen of de singels ook daadwerkelijk zo goed zijn als dat de fabrikant beloofd. Dit artikel is dus geen review, maar is bedoeld als handige shopping guide (zodat jullie niet meer uren hoeven te googelen)!

 

 

1.
Wat: Stübben Equi-Soft singel
Prijs: €250
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Ideaal voor paarden met singeldwang of paarden die geïrriteerd reageren bij het aansingelen. De 3 componenten van de singel bewegen (onafhankelijk van elkaar) met de bewegingen van je paard mee. Door het meebewegen creëer je ultieme bewegingsvrijheid en een aangename, gelijke druk.”
Dit vind ik ervan: Deze singel lijkt meer op een machine dan op een singel, maar het belooft veel goeds. Wel eerst even een geldboom in je tuin zetten.

 

2.
Wat: Wintec Cair Dressuursingel
Prijs: €135
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Anatomisch gevormde singel met uniek drukverdelingssysteem. Dit systeem zorgt voor optimale vrijheid van de borstspier van je paard en optimale drukverdeling. De vorm geeft je paard meer schoudervrijheid. Gemaakt van onderhoudsvrij materiaal en voorzien van elastiek.”
Dit vind ik ervan: Ik gebruik deze singel nu ruim een half jaar en sindsdien heeft mijn merrie geen schuurplekjes meer, dus dat is absoluut een pluspunt! Qua singelnijd zie ik daarentegen helaas geen verbetering. Mijn merrie is vrij smal van voren en ik heb soms het idee dat deze singel misschien iets te groots/breed voor haar is om echt comfortabel te zijn.

 

3.
Wat: Prolite Narrow Freedom Dressuursingel
Prijs: €129,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Ideale singel voor pony’s en paarden met minder dan 20 centimeter ruimte tussen de voorbenen. Het materiaal is antibacterieel en hypoallergenisch. Voor optimale bewegingsvrijheid en met drukverlagende werking.”
Dit vind ik ervan: Terugkomend op het verhaal van de vorige singel die wat breed lijkt bij mijn paard, ik ben dus best wel benieuwd hoeveel centimeter afstand er tussen haar voorbenen zit. Hebben jullie dat überhaupt ooit eens opgemeten?! Wellicht dat deze singel van Prolite veel fijner zit voor mijn smalle merrie. Ik teken nu maar gelijk een groot kruis op m’n hand ter herinnering, want ik vergeet al weken een meetlint mee te nemen naar stal.

 

 

 

4.
Wat: BR Anatomic Schapenvacht Dressuursingel
Prijs: €84,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Anatomisch gevormde dressuursingel van nylon, gevoerd met medicinale schapenvacht. Superzacht en rond afgewerkt, voorkomt drukkingen en schuurplekken. Zorgt voor meer bewegingsvrijheid.”
Dit vind ik ervan: Vrij betaalbaar (vergeleken met de andere singels) en fijn dat het wol zo ver over de randen heen zit, dan weet je zeker dat het niet kan gaan schuren.

 

5.
Wat: LeMieux Lamswol Dressuursingel
Prijs: €99,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Voorgevormde dressuursingel, binnenzijde gevoerd met 100% merinowol voor een zacht, ademend en licht gevoel tegen de huid. Zeer geschikt voor gevoelige paarden die druk van een singel niet prettig vinden en voor paarden die snel schaafplekken of zwellingen krijgen door het dragen van een singel. Het merinowol loopt door over de randen van de singel, voor perfecte afwerking en drukverdeling. Anatomisch gevormd voor meer bewegingsvrijheid.”
Dit vind ik ervan: Mijn paard heeft snel last van zwellingen door het dragen van de singel, dus deze klinkt heel geschikt. Nu ben ik sowieso groot LeMieux-fan, dus ik twijfel flink dus de Prolite van hierboven en deze van LeMieux.

 

6.
Wat: Kieffer Soft Tech Dressuursingel
Prijs: €62,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “De singel is gemaakt van visco-elastisch foam en is vriendelijk voor de huid, absorbeert zweet en droogt snel om de vacht en huid te beschermen.”
Dit vind ik ervan: De enige singel in dit rijtje die niet-anatomisch gevormd is! Nu ben ik zelf meer fan van anatomisch, maar ik wilde graag een gevarieerde selectie singels aan jullie laten zien! Groot pluspunt vind ik, is dat je deze singel kunt wassen en dat ‘ie snel opdroogt. Ideaal als je hebt gecrosst of een strandrit hebt gemaakt.

 

 

 

7.
Wat: Rossner Super Soft Dressuursingel
Prijs: €89,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Gemaakt van zeer zacht, soepel leer. Aangenaam voor het paard, kan bijten bij aansingelen voorkomen. Smal achter de ellebogen, meer druk op het borstbeen wat de beweging bevordert.”
Dit vind ik ervan: Ziet er uit als een fijne, degelijke singel die inderdaad mooi smal oogt bij de ellebogen.

 

8.
Wat: Fairfax Dressuursingel
Prijs: €295
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Gemaakt van extreem dik en zacht materiaal. Door de speciale vorm beweegt het paard veel gemakkelijker. Gebruikt door topruiters als Charlotte Dujardin.”
Dit vind ik ervan: Ik heb al zoveel positieve verhalen gehoord over Fairfax, dat deze singel absoluut niet mag ontbreken in het rijtje! Tip: bij Divoza kun je een testexemplaar ophalen, dat is gezien de hoge verkoopprijs wel een fijne mogelijkheid.

 

9.
Wat: Rossner Easy Go Dressuursingel
Prijs: €89,95
Waar te koop: klik hier
Wat belooft het: “Speciaal bedoeld om maximaal comfort aan het paard te geven. Het paard zal beter gaan bewegen. In de praktijk is aangetoond dat paarden minder zullen bijten bij het aansingelen. Bijzonder smal achter de ellebogen, dus maximale bewegingsvrijheid.”
Dit vind ik ervan: Grappig dat de resultaten uit de praktijk in het verkooptekstje is opgenomen, dat zie je niet vaak.

 

Welke singel gebruiken jullie? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

6 Comments

  1. Ik heb ook de wintec cair. Ook omdat mijn zadel scheef ging liggen vanwege onbalans van mijn paard. Met deze singel ligt mijn zadel veel stabieler. Geen schuurplekken. En de singelnijd is bij mijn merrie wel wat nu der geworden. Zeker tijdens de hengstigheid.

  2. “Dé oplossing voor paarden die last hebben van singelvrees of singelnijd: de Eric Le Tixerant singel! De singel is geheel elastisch en heeft in het midden een pad gemaakt van anti slip rubber, wat perfect aansluit op het borstbeen van het paard. Hierdoor ontstaat een optimale drukverdeling. De uiteinden van de singel zijn gemaakt van leder, zodat de gespen niet drukken bij het paard.” Geprobeerd en op zich een goede singel echter mijn meisje liep zich open op de overgang tussen leer en elastiek.
    Nu rijd ik al maanden met een fairfax singel met een le mieux bontje en dat werkt perfect. Ze blijft zuur met aansingelen maar met deze wel het minst. Alles nagekeken, zadel, paard etc. Ze vindt het gewoon niet leuk.

  3. Ik heb singel 1, de stubben. Fantastisch! Vooral met rijden voor je echt verschil! Je paard kan gemakkelijker buigen en de buikspieren aanspannen. Je zadel ligt er ook echt fijner mee, in beweging voel je het verschil heel goed.

  4. De enige anatomische singels die ik fijn vind zijn die van fairfax en dezelfde alleen ander materiaal, ProLite.
    Elastiek zorgt voor teveel druk bij het paard waardoor je alsnog een paard krijgt met singelnijd.

  5. Ik ben superblij met de singels van de Kramer. Ik heb voor mijn merrie met gevoeligheid bij het aansingelen een singel met memoryfoam. Anatomisch gevormt en geen spanning meer door de singel ! Hele fijne singel en voor 35 euro echt heel blij mee

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *