SPRINGEN: Tips van Stefanie vd Brink die je móet weten

uit2

Springamazone Stefanie van den Brink is 22 jaar oud en kent al veel successen. Haar prijzenkast puilt uit en rijden op een EK is al van haar bucketlist afgestreept.

Ben je een beginnende springamazone of al ervaren; deze vier basistips van Stefanie zijn voor iedereen handig om te weten. Pas jij ze al toe?

Stefanie vertelt:

Tip 1: Begin met de basis
Misschien een logische tip, maar veel ruiters vergeten het; de basis is het belangrijkst. De springsport kun je op veel verschillende niveaus beoefenen; maar bij elk niveau is het belangrijk om de basis goed voor elkaar te hebben. Is die niet goed, dan zullen je resultaten ook nooit heel goed zijn.

Met de basis wordt het dressuurmatig rijden van je paard bedoeld. Controle houden en je paard goed voor elkaar hebben.

Eenmaal de basis goed onder de knie, dan kun je op je eigen niveau gaan springen. Probeer ook thuis de uitdaging te zoeken en veel te trainen op jullie zwakke plekken. Het kan beter in de training een keertje fout gaan dan dat dit op concours gebeurd. Je zult merken dat het na veel oefenen ook op concours makkelijker zal gaan.
 

Tip 2: Weet je niveau
Maak voor jezelf duidelijk welk niveau je rijdt en hoe je resultaten momenteel zijn. Vraag niet teveel van jezelf als dit niet nodig is en stel niet te hoge doelen. Dit levert vaak veel teleurstelling en frustratie op en dat beïnvloed je parcours. Soms kun je beter een stapje achteruit zetten zodat je vervolgens weer gemakkelijker die stappen naar voren kunt maken. Wees blij met kleine vorderingen en haal zo meer voldoening en profijt eruit!

Stefanie met het team op het EK in Spanje

Stefanie met het team op het EK in Spanje


 
Tip 3:​ Kijk naar jezelf
Mijn derde tip is om naar jezelf te kijken, létterlijk. Soms kan het voor je gevoel minder goed gaan, terwijl het er langs de kant heel goed uit ziet.

Laat daarom, mits mogelijk, je rondjes filmen door iemand, zodat je het later in alle rust nog eens kunt terugkijken. Probeer hiervan te leren. Kom je er zelf niet uit of vind je het moeilijk om kritisch te zijn, laat dan bijvoorbeeld je trainer ook eens kijken. Hij of zij komt misschien met heel andere (verbeter)punten.
 

Tip 4: Kijk naar anderen
In onze sport zie je zóveel verschillende manieren van rijden. Zoek daarom een ruiter of amazone die het beste bij jouw manier van rijden past en probeer hier zoveel mogelijk van ‘af te kijken’. Hoe pakt hij of zij bepaalde dingen aan en hoe lost hij of zij fouten op? Zie hen als voorbeeld en probeer er iets van op te steken.

IMG_1874 (1)

Heel veel succes!

Liefs,
Stefanie

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *