TRIED & TESTED: Hesje om je houding te verbeteren

De afgelopen tijd heb ik de ShouldersBack Lite getest, een hesje dat je houding zou verbeteren. Op social media zie ik regelmatige enthousiaste reacties op dit item, maar soms ook wat sceptische. Tijd om het zelf te testen!

 

 

 

Wat: EquiFit ShouldersBack Lite
Waar te koop: DocHorse, klik hier

Productspecificaties:
“Houding corrigerend hulpmiddel voor een rechte rug. Ideaal hulpmiddel voor het trainen van de rugspieren en het constant bewust zijn van je lichaamshouding. De ShouldersBack Lite is een hesje dat zachtjes je schouders naar achteren houdt om zo je houding te verbeteren tijdens het rijden. Ontworpen door een team van orthopedische specialisten. Al door een uurtje per dag het hesje te dragen, train je jezelf je rugspieren op een betere manier te gebruiken waardoor je meer rechtop gaat zitten en je je schouders naar achteren houdt. De ShouldersBack geeft je de perfecte ondersteuning in dit leerproces.”

 

 

Mijn ervaringen
Je kunt dit hesje onder je kleding dragen, maar je kunt ‘m ook over een hempje of shirtje dragen. Ik droeg ‘m zelf het liefst onder mijn kleding (maar wel over m’n sportbeha). Het hesje is verkrijgbaar in drie maten: S, M en L. Ook kun je het hesje verstellen door middel van het klittenband aan de bovenzijde. Zo kun je zelf bepalen hoeveel kracht je op je schouders wilt voelen. Ik vind het fijn om ‘m vrij strak te hebben.
Ik probeer altijd wel een beetje op mijn houding te letten, maar soms ben ik zo geconcentreerd met mijn paard bezig dat ik mijn eigen houding vergeet. Ik hoopte dus dat dit hesje mij er (onbewust) aan kon herinneren dat ik ook op m’n eigen houding moet blijven letten en ik moet zeggen: dat is aardig gelukt! Door de lichte druk die het hesje geeft, is het eigenlijk veel makkelijker om je rug recht te houden en je schouders naar achter. Het voelt juist ongemakkelijk en onnatuurlijk om een kromme rug en hangende schouders te hebben, aangezien je dan natuurlijk meer weerstand voelt van het hesje.
Als blogger en journalist zit ik  lange dagen achter mijn bureau en ook dan vergeet ik weleens mijn houding, waardoor ik als een krom vogeltje op mijn laptop zit te tikken. Ik heb daarom ook een aantal keer het hesje aan gedaan als ik achter mijn bureau aan de slag moest. Dat werkte heel goed! Ik moet wel zeggen: als ik het hesje een langere tijd aan heb, word ik er op een gegeven moment wel een beetje moe van. Dan móét ‘ie uit en wil ik lekker met hangende schouders zitten. 😉 Maar al met al werkt het hesje  heel goed en doet ‘ie precies wat ik verwachtte. Je bent je net wat bewuster van je houding en door de lichte druk neem je automatisch een rechtere houding aan.

 

Ik sprak twee deskundigen
Heel fijn dat ik zelf positief ben over dit hesje, maar ik was ook wel heel benieuwd naar de mening van mensen die er écht verstand van hebben. Ik sprak een fysiotherapeut en een orthopeed:

Elena Hermsen-van Duin, fysiotherapeut bij Rider & Spine
“Wij bevelen zelf ook regelmatig houdingscorrectors aan in onze praktijk. Waar je wel goed op moet letten is het comfort en het gebruiksgemak van zulke items. Correctie braces zijn vaak stug en hard, en werken vaak met banden in de oksels. Die zitten vaak niet fijn, al helemaal niet met sporten. Ga liever voor een elastisch model. (Zoals deze ShouldersBack Lite, red.) Elastische modellen helpen je spieren om op de juiste manier aan te spannen.”

Dr. Rutten, orthopeed bij het Franciscus ziekenhuis
“Ik beschouw de EquiFit ShouldersBack Lite als een houding ondersteunend hulpmiddel. Een hesje zal geen corrigerende functie hebben of je rug rechter maken, maar het kan wel helpen om aandacht te hebben voor een correcte houding tijdens het paardrijden. Een goede houding is belangrijk om overbelasting of verkeerde belasting te voorkomen. Veel schouder-, rug- en nekklachten komen namelijk voort uit een verkeerde houding of positie. Essentieel voor een goede houding zijn goed getrainde buik- en rugspieren. De eerste stap is om bewust te worden van je houding, van daaruit kun je het gaan verbeteren. De EquiFit ShouldersBack Lite zal je niet helpen om je rugspieren sterker te maken, maar zie ik als middel om je meer bewust te maken van je houding.”

Er wordt weleens gezegd dat zo’n hesje je rugspieren juist slapper maakt..
S. Rutten zegt daarop: “Het hesje zorgt voor bewustwording, maar het maakt je spieren niet sterker of juist slapper. Het is dus niet mogelijk dat dit hesje je rugspieren ‘lui’ maakt.” Ook Elena Hermsen-van Duin beaamt dat dergelijke houdingscorrectors je spieren niet lui kunnen maken.

 

Zelf shoppen?
Ik heb contact gehad met Charlotte van DocHorse en ze bood aan om een speciale kortingscode te maken voor Pumps-lezeressen. Super lief! Met de code PP20SB krijg je 20% korting op de ShouldersBack Lite.

 

Zou jij de ShouldersBack Lite willen proberen? Laat je reactie achter op m’n Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

 

 

You may also like

3 Comments

 1. Beste Mara,
  welke maat heb jij getest? S,M,L?
  Ik neem aan dat je kledingmaat 36 hebt.
  vriendelijke groet,

  1. Hoi Patrice!
   Ik heb inderdaad kledingmaat 36, maar bij dit hesje heb ik maat M. De S valt wat kleiner (meer als een kindermaat)!

   Liefs, Mara

 2. Hoi hoi!

  Heb je het hesje nog langer gebruikt? Ik zou graag willen weten of het nou echt effect heeft op langer termijn.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *