TRIED & TESTED: Review over de Bucas Recuptex Therapy deken

He he, eindelijk: mijn review over de Bucas Recuptex Therapy deken! Ik heb deze deken al sinds vorig jaar, maar ben er nooit aan toegekomen om er een review over te schrijven. Vorige winter had mijn paard Arwen namelijk veel last van (kleine) blessures, waardoor ik de deken niet echt heel goed kon testen. De afgelopen tijd heb ik ‘m weer in gebruik genomen, dus tijd om een review te tikken!

 

 

Wat: Bucas Recuptex Therapy deken
Prijs: €185
Waar te koop: klik hier

Productspecificaties:
“De Recuptex Therapy is zeer geschikt voor sportpaarden, paarden met een blessure en ter preventie van blessures. Het ruggedeelte is voorzien van Recuptex materiaal, dit materiaal werkt als de kooi van Faraday en weerspiegelt de magneetvelden in het lichaam. Het behoud van deze magnetische velden stimuleert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in het lichaam en de rug van het paard. Hierdoor genezen en verminderen zwellingen en ontstekingen. Geschikt voor paarden met chronische artritis, kissing spines of andere rugproblemen. De onderzijde is voorzien van Stay-Dry fleecevoering, voor optimale zweetopname. Kan zowel als zweet- of staldeken of als onderdeken gebruikt worden.”

 

Mijn eigen bevindingen:
Belangrijk om te weten, mijn paard is gezond en heeft geen rugproblemen. Deze review gaat dus echt over het gebruik van de Recuptex Therapy bij een gezond paard, ik kan niks over de werking bij paarden met rugproblemen zeggen. 🙂

Om heel eerlijk te zijn vind ik het best moeilijk om mijn bevindingen op te schrijven. Op social media heb ik veel reviews van bekende (en onbekende) ruiters voorbij zien komen, die allemaal razend enthousiast zijn over de deken. Ik zie zelf inderdaad ook dat deze deken iets met mijn paard doet, maar ook weer niet zó veel dat ik er net zo razend enthousiast over ben. Ik heb zeker wel het idee dat Arwen sneller los en dus sneller opgewarmd is, als ik voor het rijden de Therapy deken heb opgelegd. Daardoor duren de warming-ups wat korter en kunnen we sneller aan het “echte” werk beginnen. Ik denk dat dat heel fijn voelt voor Arwen en dat is ook absoluut een pluspunt! Nu is zij pas negen jaar, dus misschien dat je bij oude(re) paarden, die wellicht wat stijver zijn, nog veel meer verschil merkt bij de warming-up.

Je moet de deken ongeveer twee uur voor het rijden opleggen en na het rijden ook weer twee uur, voor optimaal resultaat. Bij mij in de praktijk blijkt dat toch niet helemaal handig. Ik moet naar stal om de deken op te leggen, vervolgens weer terug naar huis/kantoor en dan na twee uur weer naar stal om te gaan rijden. Aangezien ik (vanwege mijn allergie) op een all inclusive stal sta, kan ik die twee uur voor én twee uur na het rijden ook niet volmaken met klusjes als uitmesten. Ik merk daardoor dat ik heel vaak geen tijd of zin heb om eerder naar stal te gaan om die deken op te leggen, dus ik gebruik ‘m automatisch toch wel minder vaak dan dat ik van te voren had bedacht. Ik leg ‘m soms ook gewoon maar even een half uurtje op.
Arwen staat tijdens die twee uurtjes gewoon lekker in de paddock, dus met dit koudere weer doe ik ‘m onder haar andere deken. Dat gaat allemaal prima. De Bucas-dekens kun je, door middel van stukjes klittenband bij de hals, gemakkelijk aan elkaar vastmaken en aangezien ik een outdoordeken van Bucas heb, zit dat dus helemaal top. Sinds een tijdje gaat Arwen wekelijks met de trailer naar de aquatrainer en op de trailer draagt ze dan ook altijd haar Therapy deken.

 

 

Ik vroeg de mening van wetenschappers en artsen:
Ik was benieuwd of magnetische velden vaker worden gebruikt in de (paarden)geneeskunde, dus ik ging een rondje mailen. Zo mailde ik verschillende bewegingswetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen, ik mailde professors aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en ik mailde talloze dierenartsen en fysiotherapeuten. Van bijna iedereen kreeg ik antwoord terug, allemaal met dezelfde essentie: “Wij hanteren de methode hier niet, we hebben er geen ervaring mee, we doen er geen onderzoek naar en we kunnen er ook geen evidentie voor vinden.”

Hmm. Daar werd ik dus helaas niet wijzer van. Gelukkig kreeg ik later wel antwoord terug van Marly Coppens, fysiotherapeut voor mens én paard (dierfysiotherapie-marly.nl) en eigenaar van de website Science & Equine. Zij was zich toevallig al aan het verdiepen in het gebruik van magneetdekens bij paarden. Ze vertelt:

“Magnetische therapie bestaat al heel lang, maar in de humane gezondheidszorg en fysiotherapie heeft deze methode al jaren geleden zijn populariteit verloren. Wanneer dierfysiotherapeuten en dierenartsen gebruik maken van magneettherapie, dan is dat veelal van pulserende magneetvelden. Het magnetische veld wordt dan opgewekt vanuit elektrische stroom die door een spoel loopt. Door deze stroom steeds aan en uit te zetten, ontstaat er een pulserend magneetveld. Er wordt geclaimd dat dit doordringt in alle cellen van het lichaam. Het zou kunnen worden gebruikt ter preventie van ziekten en om spierpijn & vertraagde wondgenezing te behandelen. Ook wordt er geclaimd dat de bloedcirculatie omhoog gaat en daardoor pijn wordt verminderd, en dat het een kalmerende werking heeft. Deze therapie kan overigens ook gebruikt worden met behulp van ‘gewone’ magneten (die niet pulseren). Die zijn dan bijvoorbeeld aangebracht in bandages en dekens (daar heb je de Bucas Recuptex deken!). Gewone magneetvelden werken echter wel een stuk minder effectief dan pulserende magneetvelden.

Door de jaren heen is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van magneetveldtherapie, maar  de effecten worden nauwelijks bevestigd in de literatuur en er worden veel studies als niet voldoende kwalitatief bevonden. Tijdens mijn opleiding humane fysiotherapie is het gebruik van magneetvelden nooit aan bod gekomen en ook tijdens mijn stages ben ik het nooit tegen gekomen. In mijn opleiding tot dierenfysiotherapeut heb ik wel kennis gemaakt met pulserende magneetveldtherapie, maar ben ik het daarna in de praktijk nooit meer tegengekomen.

Ik was daarom benieuwd naar wat er in de recente literatuur te vinden was over magneetdekens en vond onlangs een artikel uit 2015, uitgevoerd door Zweedse onderzoekers. Zij vroegen zich af of een magnetische deken inderdaad veranderingen kan brengen in de bloedcirculatie, huidtemperatuur en spierspanning van je paard. Voor het onderzoek gebruikten ze tien gezonde paarden. Ze kregen bij de onderzoeken een magnetische therapie-deken op en een placebo-deken (een ‘nep’deken dus) op. Na twee uur werden de paarden onderzocht. De resultaten:

1. Bloedcirculatie: er werden geen verschillen gevonden tussen de magneetdeken en de placebo-deken.
2. Huidtemperatuur: in beide groepen was de huidtemperatuur aantoonbaar verhoogd op alle tijdstippen tijdens het dragen van beide dekens.
3. Drukalgometer: er waren geen aantoonbare verschillen in mechanische pijndrempels gevonden tussen of binnen de groep.
4. Gedrag: er waren geen aantoonbare verschillen gevonden in gedragskenmerken tussen behandeling met de magneetdeken of de placebo-deken.

Volgens de onderzoekers verschillen de resultaten van de magneetdeken dus amper tot niet met de placebo-deken. Echter is er voor dit onderzoek slechts een heel kleine groep paarden onderzocht, dus we kunnen geen grote conclusies trekken. Maar naar mijn mening werpt dit onderzoek wel een kritische noot naar magnetische dekens en geeft het ons de gelegenheid om zelf goed na te denken over wat fabrikanten en reclames ons misschien willen laten geloven.

Nog een belangrijke side note om mijn bericht af te sluiten: de bloedcirculatie die je versterkt met een deken (of die deken nu wel of geen magneten bevat) is sowieso minimaal als je het vergelijkt met de bloedcirculatie die je krijgt als je beweegt. De bloedcirculatie krijgt een veel grotere boost als je paard aan het rond stappen is.” – Marly Coppens

 

Warmte maakt je bloedcirculatie sterker
In de resultaten van het onderzoek dat Marly noemt, kun je zien dat de huidtemperatuur van de paarden verhoogt was na het dragen van de dekens. Let op: van beide dekens. Het komt er in dit onderzoek dus op neer dat een magneetdeken de huid van je paard warmer maakt, maar dat een ‘gewone’ deken dat eigenlijk net zo goed doet. Ook staat er in de resultaten dat de bloedcirculatie onder de dekens gelijk was. De bloedcirculatie onder de magneetdeken was dus hetzelfde als de bloedcirculatie onder de placebo-deken. Er staat alleen niet beschreven hoe de bloedcirculatie ZONDER deken was. Het kan namelijk best goed zijn dat de bloedcirculatie onder beide dekens sterker is dan de bloedcirculatie van een paard dat zonder deken staat. Het is namelijk een feit dat veel warmte van buitenaf voor een sterkere bloedcirculatie zorgt. Veel warmte zorgt ervoor dat het lichaam de warmte probeert af te voeren. Hierdoor gaan de bloedvaten in de huid openstaan en voila: de doorbloeding wordt sterker (bron). Het is dus jammer dat dat niet duidelijk in de resultaten terugkomt.

Bij mijn eigen bevindingen hierboven vertelde ik dat Arwen sneller warm en los is, na het dragen van de deken. Dat komt dus inderdaad doordat de Bucas Recuptex Therapy deken Arwen’s rug al wat warmer maakt. Ze is wat sneller warm voor de training en is dus sneller door de warming-up heen. Een mogelijke verklaring waarom ik wel wat verschil voel bij haar, maar niet zo heel veel: Arwen staat de hele dag in een grote paddock en in kudde met nog vier andere paarden. Arwen beweegt dus al meer dan een paard dat het grootste deel van de dag op stal staat. Een paard dat vóór het rijden al een paar uur stilstaat in z’n box zal een veel mindere bloedsomloop hebben dan mijn paard, die de hele dag aan het rondscharrelen is. Wellicht dat ik daardoor ook minder effect merk dan mensen die echt een “stalpaard” hebben?

 

Mijn conclusie
Tsja, ik blijf het een lastig product vinden om een review over te schrijven! Het zal hoogstwaarschijnlijk ook heel erg per paard variëren. Een ouder/ stijver paard zal wellicht nog meer baat hebben bij deze deken dan Arwen. Maar onthoud wel, een magneetdeken is niet een wondermiddel voor al je rijtechnische en medische problemen.

Ik voel zeker wel verschil bij Arwen, en bij wedstrijden, clinics en sessies op de aquatrainer zal ik ook zeker de Recuptex Therapy deken blijven gebruiken om haar wat sneller op te warmen. Maar ik ken mezelf: voor een ‘gewone’ training vind ik het te veel moeite om van te voren al naar stal te gaan om die deken op te leggen.

Twijfel je om deze deken aan te schaffen? Dan raad ik je aan om ‘m gewoon eerst eens te testen, voordat je gelijk deze grote uitgave doet. Misschien kun je ‘m van een stalgenootje lenen? Ik zag laatst ook dat je ‘m gratis kunt testen bij DocHorse (klik hier voor meer info daarover).

 

Hebben jullie ook de Bucas Recuptex Therapy deken? Laat je reactie achter op mijn Facebookpagina (klik hier) of Instagram (klik hier)!

You may also like

7 Comments

 1. Wat ontzettend intressant! Eindelijk iemand die gewoon de waarheid opschrijft, zegt dat er misschien wel verschil is maar niet méga veel. Ik twijfel al een tijdje om zo’n deken te kopen, maar hoor er ook wisselende verhalen over. Deze revieuw maakt het allemaal nog een stuk duidelijker! Top gedaan 👌🏼

 2. Heel blij met dit stuk. Ook hier grote twijfel, doet het echt zijn werk, want de prijs is ook pittig. Heel fijn om te lezen!

 3. Ik heb de deken nu een paar weken en ik merk tot nu toe veel verschil. Ik ben hier ontzettend door verrast want ik had het niet verwacht. Ze staat eronder te soezen en is veel makkelijker te rijden vanaf het eerste rondje dat ik erop ga zitten. Veel meer ontspanning. Lastig is het wel al dat gewissel met de deken, maar ik sta er wel wat vroeger voor op als het moet en ook mijn ouders helpen hierbij. Ik ben er blij mee.

 4. Ik vind dat de deken wel effect heeft op mijn (trek)paarden ze zijn heerlijk relaxed en soepeler in hun lijf ze vinden het ook prettig om de deken op te hebben ze staan ook vaak in de trailer en heb ze dan altijd opliggen ze zijn daardoor ook rustiger het fijne is ook aan de deken dat ie niet dik is en dus ideaal voor vervoer met de stay dry stof ik ben erg blij dat ik ze heb en maak er met plezier gebruik van en als je rustig zou op bouwen mag je de deken ook langer dan 2 uur opleggen dat is helemaal ideaal.

 5. Kijk dit is precies waar ik naar zocht.
  En op hoopte dat iemand er eens iets meer over ging uitzoeken. Aangezien ik zelf alleen maar reviews kon vinden.
  Ik twijfel dus ook nog steeds om deze deken aan te schaffen en net als wat jij vermeld ook ik sta op een all incl. stal ,dus die 2 uur voor en na kan ik niet echt ergens mee opvullen.
  Ik werk zelf ook op een kliniek met paarden en daar gebruiken ze deze “methode” ook niet. En heb daar ook eens naar gevraagd maar hetzelfde antwoord gekregen als wat jij vermeld. Super bedankt voor je review over deze deken!

 6. Super! Ik ben erg benieuwd naar recuptex in vergelijking met bv back on track. Ga zo door! Heel interessant

 7. Heel interessant stuk!
  Ik ben ook heel erg benieuwd naar de Recuptex ten opzichte van de Back on Track dekens en de Ionic van Horseware.
  Zelf heb ik de Sportz-vibe deken van Horseware, dit is een deken met trilpanelen welke hetzelfde werkt als de bekendere Ice Vibes (zonder de ice pack uiteraard). Ik heb uiteindelijk voor deze deken gekozen omdat me dit aantoonbaar wat leek te doen, de andere genoemde opties hierboven kon ik niks wetenschappelijks over vinden.
  Daarnaast heb ik ook eens gehoord dat bijvoorbeeld het dragen van de Recuptex als onderdeken juist veel schade kan aanbrengen aan de ingewanden, ook dit heb ik nooit ergens onderbouwd teruggelezen maar daar schrok ik wel erg van.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *