WEDSTRIJD TIPS: Afkijken bij Stephanie de Frel

Stephanie de FrelFoto: Digishots

De 26-jarige Stephanie de Frel is een succesvolle Grand Prix-amazone. Haar prijzenkast puilt inmiddels uit en speciaal voor Pumps & Paarden geeft ze vijf belangrijke tips om meer uit je wedstrijden te halen.

1. Leer je proefje uit je hoofd
“Het is altijd fijn om thuis je proefje al een keer door te rijden. Probeer dit dan ook zonder voorlezer te doen. Je voelt je op wedstrijd dan een stuk zekerder, omdat je weet wat er komen gaat en je dus beter kunt voorbereiden op de oefeningen. Je voorlezer gebruik je alleen als geheugensteuntje. Ligt er gelijk een stuk minder druk op hem/haar, als jij al weet wat er komen gaat.”

2. Maak een lijstje
“Voorbereiding is het halve werk. Neem de tijd en denk goed na over de spullen die je allemaal mee wilt nemen op wedstrijd. Schrijf dit op en gebruik het als je je spullen gaat inpakken. Niks zo vervelend dan op wedstrijd staan en op het laatste moment er achter komen dat je je singel of cap vergeten bent!”

3. Neem de tijd
“Het komt de kwaliteit van je rijden niet ten goede als het allemaal vlug moet. Dit geldt ook voor je trainingen. Mijn tip is dan ook om overal ruim de tijd voor te nemen. Als je haast hebt en weinig tijd door werk of studie, kun je beter even je paard longeren of op een andere manier beweging geven. Ook tijdens het rijden is het slim om tussendoor een rondje te stappen en na te denken over wat er goed en fout gaat in je oefeningen.”

Jumping Amsterdam Koen GomesFoto: Koen Gomes

4. Stel realistische doelen
“Dit geldt zowel op wedstrijd als thuis. Natuurlijk willen we allemaal voor die oranje strik gaan, maar soms kan je ook met minder hartstikke tevreden zijn.Probeer bijvoorbeeld eens al je hoeken super door te rijden of iedere keer kaarsrecht over de A-C lijn te gaan. Wees ook tevreden als je deze doelen gehaald heb, en probeer stapje voor stapje je doelen bij te stellen.”

5. Heb respect voor de juryleden
“Het komt je vast wel bekend voor: je hebt een super goed gevoel over je proef, maar de punten vallen gigantisch tegen. Je eerste reactie is boos worden, maar probeer je in de jury te verplaatsen en vraag na afloop om uitleg. Luister goed en neem het commentaar mee, maar word niet boos. De jury zit er voor zijn lol en doen het niet om je te pesten. Oh, en let ook op met wat je op Facebook plaatst! Het is een klein wereldje en je komt elkaar vast weer tegen.”

Jessica Pijlman - NK

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *